Горна Оряховица се обединява в подкрепа на малкия Преслав

Мисия

04-12-2016, 08:21

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Момченцето страда от рядкото заболяване муковисцидоза

Деца, родители и учители от Горна Оряховица се обединиха около обща кауза – да помогнат на Преслав, който страда от рядко срещаното генетично заболяване муковисцидоза. От детска градина „Ален мак“ и ПГЕЕ „М. Ломоносов” подготвят редица благотворителни инициативи под надслов „Деца помагат на дете“ в подкрепа на Преслав и семейството му. 
Аксиния Петрова и съпругът й живеят в железничарския град. По-голямото им дете е на 5 години и е здраво. Преди година и един месец, когато се ражда, Преслав е в добро състояние и лекарите не успяват да открият заболяването. На 7-месечна възраст, след чести боледувания и търсене на специалисти от страна на родителите на детето, се стига до генетичен тест и поставяне на диагнозата. Лечението обаче е трудно – нужни са средно около 600 лева на месец. За семейството му това е непосилно и разчита предимно на дарения от Асоциация муковисцидоза България. Сега обаче на помощ идват и десетки деца от Горна Оряховица. Малчуганите от групата на братчето на Преслав в детска градина „Ален мак“ вече са нарисували билети за покана за концерта на 12 декември от 17 часа в сградата на Общината. 
В концерта ще вземат участие и деца от останалите 7 детски градини в Горна Оряховица. Учителките от групата предложили идеята да се организират не само концерт, но и изложба и базар за набиране на средства. 
Във всички групи ще организират работилници с участието на малчуганите, техните родители и учители. Кутии за дарения има в детската градина, родители са поставили дарителници и на местата, на които работят. Семейството на Преслав пък се надява да се заговори повече за муковисцидозата и хората, които сега се борят сами, да получат повече подкрепа, включително и от държавата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов