С литийно шествие отбелязаха 139 г. от боевете при Елена и Марян

Мисия

07-12-2016, 13:35

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В него се включи заместник - генералният консул на Руската федерация в Русе Алим Джаманов

Преди 139 години край Елена и Марян се водят героични сражения, които по значимост за крайния изход на Руско-турската освободителна война могат да се сравнят с Шипченската епопея. Битката в околностите на Елена е неравна, в полза на вражеските сили и с цената на 2500 загинали руски войници и офицери. Но сам шест дни след нея армията на Осман паша капитулира в Плевен и Турция губи стратегическата борба за надмощие.

На местата в Еленско, където се водят героични сражения местното население в знак на признателност издига 11 паметника. Най-внушителният е този в края на града, пред който всяка година се организира възпоменателно честване.

Традиционно литийно шествие с хоругви тръгна по главната улица към паметника. В него се включиха народният представител Милен Михов, заместник - генералният консул на Руската федерация в Русе Алим Джаманов, председателят на Единния казашки съюз у нас Георги Владев, общинското ръководство, свещеници, ученици, много граждани.

В словото си пред паметника  кметът инж. Дилян Млъзев изтъкна безспорния пример на героизъм на руските солдати и безкористната помощ на местното население преди и по време на драматичните събития.

В заключение той подчерта: „Днес, когато анализатори и експерти изказват различни мнения за причините, довели до Руско-турската война от 1877-1878 г., ние можем да им отговорим така: прекланяме се пред паметта на онези, които без да се замислят за сложните геополитически механизми, за интересите и амбициите на великите сили за влияние на Балканите, каквито неизменно са имали през годините, та чак до наши дни; почитаме паметта на онези руски офицери и войници, български опълченци, румънци, молдовци, финландци, сърби и черногорци, които, водени от осъзнатото разбиране, че изпълняват своя християнски и братски славянски дълг, остават завинаги по бойните полета на българските земи. За тях – дълбок поклон!“

Преди началото на поклонението кметът Млъзев  връчи грамоти на ученици от СУ“Иван Момчилов“, които участваха в масов крос от центъра на града до паметника. Възпитаници на училището поднесоха венец от слово в памет на загиналите, а свещеници отслужиха заупокойна панихида. Всеки от участниците във възпоменателното честване остави  запалена свещица в земята, напоена с кръвта на освободителите, поднесени бяха венци и цветя пред могилата. Възпоменателно честване със заупокойна панихида имаше и край мемориалния комплекс „Казашки кръст“ край Долни Марян.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов