Над 420 деца се включиха в коледната работилница на горнооряховския Исторически музей

Велико Търново Лайф

09-12-2016, 10:14

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изделията ще бъдат изложени на благотворителен базар

Над 420 деца от Горна Оряховица и Лясковец се включиха в коледната работилница, която организира тази седмица Историческия музей. В инициативата „Направи две и дари едно от тях! Подари усмивка на дете в Коледната нощ!”, взеха участие деца от 1 до 7 клас от ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Вичо Грънчаров”, СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Максим Райкович”.

Децата, заедно със своите преподаватели, се включиха в изработването на различни украшения за елха от естествени материали, картички, свещници, коледни венци и най-различни други красиви предмети, които тяхното въображение сътвори.

Най-малките джудженца и помощници на дядо Коледа от първите класове изработиха коледни картички с украса от елхови клонки, лешници, мъниста, панделки и др. По-големите деца от втори и трети клас пък украсяваха шишарки с бяла акрилна боя за сняг, налепени синци, панделки и връвчици от канап, за да станат играчки за елхата. Изработиха и гирлянди от шишарки, канап и борови клонки, снежни човечета и коледни елфи, отново от шишарки, с шапки и шалчета от вълнен филц и дървени подложки. Сред изработените експонати в работилницата има още коледни венци за вратата от борови клонки, украсени с шипки, глог, лешници, шишарки и разноцветни панделки и свещници за масата, изцяло изработени от шишарки.

Най-големите деца, които бяха в седми клас и са част от клуба по етнология в лясковското средно училище, изработиха с помощта на уредниците от музея красиви и весели коледни календари, с чувалчета с пожелания за всеки ден, който остава до настъпването на Бъдни вечер.

В края на своята работа всеки клас получи грамота с благодарност за участието в инициативата.

„Най-голямото удовлетворение за нас от изминалите дни и нашата коледна работилница бяха грейналите усмивки на личицата на всички деца от най-малките до най-големите и възможността впоследствие с изработените предмети да помогнем заедно с тях на други дечица, които са болни,без родители или в неравностойно положение. За целта изработените и дарени от учениците предмети ще бъдат включени в Благотворителен Коледен базар, разположен във фоайето на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, от 19 до 23 декември, а събраните средства ще се разпределят в присъствието на комисия”, споделиха от колектива на Исторически музей – Горна Оряховица. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов