Първият в България Център за превенция и спорт бе открит във великотърновското село Балван

Мисия

09-12-2016, 13:19

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е съвместно дело на местната власт, органите на реда и неправителствения сектор

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов откри първия за страната Център за превенция и спорт, който бе създаден в село Балван. Инициативата е съвместно дело на местната власт, органите на реда и неправителствения сектор. С децата и младежите ще бъдат провеждани практически и теоретични занимания за осигуряване на тяхната сигурност, насърчаване на спорта и здравословния начин на живот.

Даниел Панов изрази увереност, че Центърът за превенция и спорт ще бъде още един успешен проект на местната власт, органите на реда и неправителствения сектор в подкрепа на младите хора.

„Благодаря на всички, които участваха в подготовката и изграждането на тази нова, много добра и полезна придобивка. Специалисти, полицаи и пожарникари ще обучават и подготвят младите хора за ежедневните рискове, за опасностите на пътя. Вярвам, че този проект ще се мултиплицира и на други места в България. Добрите практики и опит на Община Велико Търново са ползвани от местните власти в цялата страна. Това важи особено силно за програмата ни „Местни инициативи”, за Детската полицейска академия и за начина, по който успешно се работи в центровете за работа с деца и младежи в населените места”, коментира Даниел Панов.

Центърът за превенция и спорт е създаден от Община Велико Търново, Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Националния военен университет „Васил Левски”, Сдружението на кметовете и кметските наместници, неправителствената организация „Св. Иван Рилски” и Съюза на пивоварите в България. Децата и младежите ще учат какво трябва да правят при бедствия и аварии, какви правила трябва да спазват на пътя като пешеходци и като бъдещи водачи. Други от темите ще са свързани с оказването на първа помощ, вредното въздействие на наркотиците и опасностите, които крие трафикът на хора. Младите хора ще се запознаят с естеството на професиите на полицаите и пожарникарите. Насърчавани ще бъдат спортните занимания и здравословният начин на живот като превенция срещу употребата на алкохол.

В церемонията по откриването участваха още заместник-областният управител Камен Алексиев, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова и кметът на с. Балван Недьо Георгиев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)