С обновена градска среда Дебелец посреща 2017-а

Мисия

10-12-2016, 09:11

Снимка:

кметство дебелец, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 30 000 лв. е похарчило кметството за почистване на нерегламентирани сметища около домовете

С обновена градска среда и със самочувствие на утвърден център за култура, изкуство и спорт Дебелец посреща 2017-а. С 15 500 лева от програма „Инициативи на местните общности” и малко над 5000 лева от  бюджета на кметството е асфалтиран участък от ул. „Никола Кузманов”. Близо 28 500 лева по линия на „Местни инициативи” са вложени в преасфалтирането на част от ул. „Александър Стамболийски”, която е основната връзка на пътя Дебелец – кв. „Чолаковци”, отчете пред Общинското радио кметът Снежана Първанова. Монтирана е нова автобусна спирка срещу ОУ „Д-р Петър Берон”. „От години хората чакаха автобусите по линията към Велико Търново на открито. Щастлива съм, че срещнах съмишленици и успяхме да реагираме на тази потребност. Изключително съм благодарна на управителя на фирма Денка Тончева, която ни предостави съоръжението. Благодаря и на собствениците на къщата, пред която поставихме конструкцията – Анастасия и Иван Иванови”, каза Първанова. 
През 2016-а кметството решава и проблема със сметосъбирането и сметоизвозването. Закупени са 50 съда тип „Бобър” и 40 зелени контейнера за изхвърляне на отпадъците от частните зеленчукови градини. 
Извършено е просветляване и почистване на канавки на входа и изхода на населеното място и в района на Промишлената зона. Редовно се поддържат обществените терени, детските площадки, уличните платна и гробищният парк. Направено е професионално озеленяване на градския фонтан. С цел контрол и недопускане на неблагоприятни последици е монтирана лата за измерване нивото на водата в р. Белица до Стария мост, допълни Снежана Първанова. 
По нейни думи Дебелец вече си е извоювал достоен имидж на място за културни прояви, за изкуства и спорт. Кметството разполага с коледна и новогодишна украса, печели симпатията на младите хора с отбелязването по нов и съвременен начин на дните от празничния календар,  с организираните великденски, коледни и новогодишни събития. Променено е  отношението на жителите към спортния комплекс „Стадиона”. Теренът само за футболни срещи до преди две години сега се използва за масов спорт. По предложение на Обществения съвет и личен ангажимент на кмета на Общината Даниел Панов  Килийното училище при църквата „Св. Марина” ще бъде пригодено в ритуален дом за тъжни поводи. 
Не липсват и проблеми. „Не на 100, но 80 на сто сме се справили с безстопанствените кучета и мисля, че това се забелязва. Няма как да бъде 100%, тъй като хората продължават да прогонват домашни любимци или тяхното нежелано поколение”, каза кметът на Дебелец. Според Първанова друг основен, и то много сериозен проблем за Дебелец, са отпадъците. Близо 30 000 лв. е похарчило кметството за почистване на нерегламентирани сметища около домовете на жителите и в землището на града през годината. Сериозен проблем е паркирането в центъра и освобождаването на тротоарните площи от излезли от употреба МПС, посочи още управникът. 30 изоставени автомобила са регистрирани през последните дни. Комисия от Община Велико Търново е извършила проверка и ако превозните средства  не бъдат отстранени от собствениците, ще започне принудителното им репатриране. 
Нова електронна счетоводна система и два компютъра са закупени за подобряване на дейността на администрацията и обслужването на гражданите. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов