Нова надежда за свищовската болница: Общината спечели проект за ново оборудване

Мисия

11-12-2016, 00:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Община Свищов е спечелила проект за закупуване на томограф и реанимобил за МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“. Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той допълни, че по време на заседание на Асоциация на дунавските общини в четвъртък са били отчетени резултатите от меките мерки по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020. Тогава е станало ясно, че Община Свищов печели съвместен проект с Община Зимнич. Генчев допълни, че с 1 млн. лева ще бъде закупен модерен томограф за свищовската болница и специализиран лек автомобил тип реанимобил, с който ще се транспортират пострадали и нуждаещи се от неотложна медицинска помощ лица до съответните лечебни заведения, в които може да им бъде оказана такава.

Генчо Генчев припомни, че от тази година Община Свищов вече разполага със собствен автомобил – линейка, която е на разположение на жителите при нужда от транспортиране до болнично заведение. Той допълни, че освен това е подаден проект за подобряване на работната среда в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ на обща стойност 223 000 лева. Кметът отбеляза, че през 2016 година в изпълнение на подготвени проекти и съфинансиране от бюджета на Общината е открит първият в България Кризисен център в село Овча могила. В него на 24-часово разположение са противопожарен автомобил, линейка, медицински персонал и пожарникари. „Те са в помощ на жителите на населените места, които са отдалечени от общинския център в град Свищов“, допълни Генчо Генчев. Той отбеляза, че не малко дейности са реализирани и в сферата на социалните услуги. Изцяло е бил преустроен домашният социален патронаж, благодарение на което ще бъде разширен капацитетът на патронажа и услугата ще стигне до повече хора. „Участвахме с проект и за модернизацията на материалната база на домашния социален патронаж, както и с проект „Качество на живот. Отговорност на всички“, който осигурява 40 лични асистенти и 28 домашни санитари на територията на община Свищов“, допълни кметът. Той припомни, че за домуващите в Дома за стари хора е подсигурена нова пералня и нова ограда. Предстои да се освети новият параклис в Дома, който бе изграден преди по-малко от година.

В сферата на образованието Общината е спечелила два проекта на обща стойност 1,2 млн. лева. Реализирани са и много проекти за повишаване на заетостта, както на младежи, така и на хора в предпенсионна възраст.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов