Апел за доброволни кръводарители!

Мисия

11-12-2016, 13:27

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология в стационара изказват най-искрени съболезнования към близките на жертвите в с. Хитрино. 
В такъв момент обществеността ни разбра и е готова да откликне, като дари кръв за лечението на пострадалите при взрива, се казва в обръщение на търновските медици. 
Задно с нуждаещите се от кръв пострадали от експлозията в шуменското село има и много други пациенти в област Велико Търново, с тежки заболявания или спешни болни с животоспасяващи оперативни интервенции, за които също е необходима кръв и кръвни продукти. 
Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД единствено на територията на Великотърновска област осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък. 
Затова ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология отправя призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв, в удобно за тях време, от 12 до 16 декември и от 19 до 23 декември 2016 г., от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара /Велико Търново, ул. Ниш 1/. 
Наличието на почивни и празнични дни винаги е допълнителен рисков фактор за намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти /планови, спешни, жертви на бедствия и/или катастрофи няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече изследването и преработката на кръвта е практически невъзможно. По тази причина доброволни кръводарители в деня на инцидента /събота/ и неделния ден не са обслужвани, а и болниците, в които са настанени за лечение пострадалите след взрива, са обезопасени с кръв и производните й съставки. 
Медиците напомнят, че минималния срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов