Купувачите на живи елхички, продавани от ДГС "Болярка" получават и инструкции за засаждане

Горското стопанство се включи в кампанията на МЗХ "Купи жива елхичка, помогни на дете"

Всеки, който купи коледно дръвче от ДГС "Болярка" в рамките на кампанията „Купи жива елхичка, помогни на дете“ получава инструкции как сам да засади дървото си сред празниците. Напътствията се дават от служителите, които продават дръвчетата с коренова система, поясни пред Радио „Фокус“ инж. Йордан Бобонков, директор на Държавно горско стопанство „Болярка“. Стопанството продава живи елхички с благотворителна цел, като средства от продажбите ще подкрепят лечението на българско момиченце с тежко заболяване.

Инж. Бобонков обясни, че едно от най-важните условия, при полагането на грижи за жива елха е, тя да не се подлага на резки температурни промени. „Преди да вкарате такова дръвче вкъщи е хубаво, то да престои два-три дни в помещение със средна температура. Това се прави, защото  сега навън градусите са минусови и дървото трябва да се адаптира за ден – два. След това може да се внесе вътре, където ще се украси. Във времето, в което то престоява в топлата стая, температурите също не трябва да са много високи и дръвчето трябва да се навлажнява, за да не пресъхне.

След това е хубаво, като минат празниците и украсата от дървото се махне, то отново да премине през междинно помещение , преди да бъде изкарано навън“, посъветва още Директорът на Държавното стопанство. Той обясни и, че най-подходящият период за засаждане на коледните елхи в земята е пролетта.

Въпреки това подчерта, че ако саксията, в която те се отглеждат е достатъчно голяма, те могат да останат в нея, ако се поливат редовно и имат място.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов