Присъдиха наградите за най-добра сурвакница

Мисия

16-12-2016, 13:09

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Конкурсът е под патронажа на кмета инж. Даниел Панов

Приключи конкурсът на Общинския детски комплекс във Велико Търново за най-добра сурвакница. Неговата цел бе да се даде възможност на учениците да покажат и развият своите дарби в областта на народното приложно изкуство; да ги предизвика да почитат и възраждат традициите, свързани с коледните и новогодишните празници.

В конкурса участваха ученици от І до VІІІ клас от цялата община, разделени в две възрастови групи: от І - ІV клас и от V - VІІІ клас. Най-активни се оказаха учениците от ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Св. П. Евтимий“, СУ „Ем. Станев“ и СУ „Вл. Комаров“. Извън общинския център, в  конкурса се включиха и ученици от училищата в с. Самоводене и с. Церова Кория.

Сурвачките трябваше да бъдат изработени от естествени материали, да носят българската народна традиция и да отразяват уменията на учениците, тяхната сръчност и познания за българските обичаи.

Компетентно жури в състав: д-р Миглена Петкова, главен уредник отдел „Етнография“ на РИМ, д-р Светла Атанасова, главен уредник отдел „История на България XV - XIX век“ и г-жа Анна Павлова, ст. експерт по организация на средното образование в РУО, разгледа общо 133 сурвакници, участници в конкурса, по следните критерии: техника на изпълнение; богатство на мотиви; автентичност.

На първо място са класирани Ема Павлова, 2-ри кл., от ОУ „Бачо Киро“, Владислава Кръстева, 3-ти клас, от ОУ „П. Евтимий“, Мартина Павлова, 5-ти кл., ОУ „Б. Киро“.

Специални награди са присъдени на: Рая Игнатова от първи клас на СУ „Вела Благоева“ – за автентична сурвакница; за оригинална изработка – на Симеон Лазаров, 7-ми кл. на СУ „Г. С. Раковски“; за най-активно участие – 4 „а“ клас от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Присъдени са и множество поощрителни награди.

Изложбата е експонирана до 09.01.2017 г., на ІІ-ри етаж, в сградата на Община В. Търново, пл. „Майка България”, № 2.

Тържеството по награждаване на отличените участници ще се проведе на 19 декември 2016 г. /понеделник/, от 15.00 ч., на ІІ-ри етаж, в сградата на Община Велико Търново. За доброто настроение на всички ще се погрижат солисти от народен хор на ДЮФА „Българче“ при Общински детски комплекс.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)