Зов за доброволно кръводаряване отправят отново търновските медици

Велико Търново Лайф

18-12-2016, 11:41

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В предпразничните дни всеки кръводарител е важен

Няма нито един млад човек, в ученическа или студентска възраст - от 18 до 28 години, който да е станал кръводарител за пострадалите от Хитрино. Това показва анализ на доброволците, откликнали на апела, който от МОБАЛ отправиха след инцидента. Профилът на дарилите кръв в Отделението по трансфузионна хематология на областната болница „Д-р Ст. Черкезов” през изминалата седмица посочва още, че съотношението между дарилите кръв мъже и жени е 1:1, с минимален превес на мъжете. Най-младият кръводарител за Хитрино е 29-годишна жена, която дарява за 4-ти път, а най-възрастният - 49-годишна жена, даряваща кръв за 10-ти път. 5. 80% от отзовалите се са редовни кръводарители.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология в стационара благодарят на всички, които откликнаха и дариха кръв през изминалата седмица.

От областната болница напомнят, че и през дните преди Коледа Отделението по трансфузионна хематология очаква доброволци, от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара /Велико Търново, ул. Ниш 1/, защото всяка помощ е нужна. Към този момент, има остра нужда от кръводарители с кръвна група „В +” и „А –”.

Дарената кръв се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С. Ако поради някаква причина човек не може да дари кръв, а иска да помогне, може да прикани свои приятели, близки, колеги, дори съученици, стига дарителите да са във възрастта от 18 до 60 години и да не приемат медикаменти.

Предстоящите почивни и празнични дни са допълнителен рисков фактор за намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти /планови, спешни, жертви на бедствия и/или катастрофи/ няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече изследването и преработката на кръвта е практически невъзможно. Затова, всеки кръводарител в предпразничните дни, без оглед на конкретна кръвна група, е важен.

Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни, припомнят медиците. Кръводарителите трябва да са здрави, хапнали и отпочинали, и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, имат право на 2 дни платен служебен отпуск.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов