Свищовският кмет оттегли предложението си за повишаване на данък сгради

Мисия

19-12-2016, 15:10

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Причината е, че не е истигнало времето да бъдат информирани гражданите

Кметът на община Свищов Генчо Генчев обяви днес решението си да оттегли направеното от него предложение за повишаване на данък сгради. Той се мотивира с това, че времето за информиране на населението е било твърде кратко и хората не са били подготвени психически за тази промяна в данъците. „В навечерието на Коледните празници не искам хората да бъдат стресирани и напрегнати. Искам да разберат, че тези промени бяха наложени от направените изчисления и необходимостта от промяна в данъка беше основателна. В същото време отчитам, че такива промени изискват разбиране от страна на обществото и няма да злоупотребя с доверието, което те са ми гласували.” – каза пред медиите кметът Генчев.

Той обясни, че това ще наложи свиване на бюджета на първостепенните и второстепенните разпоредители и ограничаване на разходите. Ще се правят икономии, тъй като няма друга алтернатива. Приходите за общината идват от данъци, продажби и бюджет. Общината е разпродадена и приходи от продажби не могат да се реализират. Данък сгради няма да бъде вдигнат и остава единствената алтернатива – оптимизиране на бюджета.

Относно данък смет, кметът каза, че отказва да носи чужда отговорност, тъй като интересите на община Свищов не са били защитени в предходния мандат на управление. Кметът обоснова повишаването на данък смет с Решение №191 от 26 април  от 2012 година, с което още тогава е заложено покачването му. На това заседание , през 2012 година, Общински съвет – Свищов гласува с 18 гласа „За”, 1 „Против” и 5 „Въздържали се”, че средствата за покриване на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол), ще бъдат осигурени чрез такса битови отпадъци за времето на изпълнението на проекта.

По проект, сегашното ръководство е задължено да повиши данък смет, за който са направени предварителни разчети, относно неговото покачване.

В заключение, кметът Генчев каза, че община Свищов е в стабилно финансово състояние е ще посрещне Новата 2017 година без задължения.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)