Община Велико Търново въвежда нова мобилна система за сигурност

Мисия

20-12-2016, 19:27

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Безопасност 365“ ще съществува като интернет сайт и мобилно приложение

Община Велико Търново въвежда нова мобилна система за сигурност, която ще допълни функциите на телефон 112. Тя ще е на две платформи – интернет сайт, който ще е като команден център и мобилно приложение за телефон. Това съобщи при представяне на проекта един от неговите създатели Невен Боянов. Системата ще улесни реакцията на отговорните институции при евентуални наводнения, пожари, земетресения, природни бедствия, прояви на тероризъм и насилие, както и при епидемии и пандемии. 
„Ние знаем, че организациите, които се занимават с решаването на тези проблеми, си вършат работата добре, но има някои проблеми, които се  нуждаят от по-голямо внимание. Сред тях са липсата на достатъчно актуална информация за дадено събитие, която да бъде получена директно в центъра, занимаващ с проблематиката. Много важна е и достоверността на тази информация, като един от начините за гаранция са географските координати, които ще се получават. Целим и подобряване на координацията между гражданите и институциите, чрез използване на такива модерни средства за комуникация като мобилни телефони – от мястото на събитието към командния център и обратно“, обясни специалистът.

Целта на новата система не е да замени съществуващите като тел. 112, а да ги обогати. Чрез нея информация, освен устно, ще може да се подава и чрез снимки и видеоматериали. Друг плюс е това, че хората, които използват приложението, ще получават актуална информация, за което не е нужда постоянна връзка към интернет. Гражданите ще имат възможност и да изпращат сигнали. Към момента се провежда тестване на прототипа, предстои обучение на служители от Община Велико Търново и реалното и въвеждане в действие. Името на продукта е „Безопасност 365“, а подобни са разработвани до момента за ЮАР и САЩ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)