Чудотворната икона "Смекчаване на злите сърца" е изложена в Свищов

Мисия

23-12-2016, 10:17

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Светинята сама избира маршрутите си, не е възможно отрано да се определи къде ще бъде изложена

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий, чудотворната икона на Света Богородица „Умягчение злых сердец” („Смекчаване на злите сърца”) е изложена за поклонение в СвищовОт 8.00 до 15.00 часа чудотворната иконата ще бъде в храм „Св. Троица“ в града. В 15:30 иконата ще бъде принесена в дома за стари хора “Мария Луиза“, където ще се извърши освещаване на новосъздадения параклис.

Иконата „Смекчаване на злите сърца”, значението на която постоянно нараства, пътешества много по целия свят. За нея е изработена скъпоценна рамка, а в Московска област на Русия е построен параклис. Когато през 2009 г. става избирането на новия Всеруски патриарх, мироточивата икона се намира в залата, където става това историческо събитие. Иконата е пребивавала известно време в работните кабинети на предишния и сегашния президент на Русия.
Чудесните свойства на иконата се проявяват и в това, че тя сама избира – в буквален смисъл – маршрутите на своите пътувания. Пазителят на иконата свидетелства, че не е възможно отрано да бъде определено, къде да бъде занесена иконата. Всичко става по указание свише.
Тропарът на иконата „Смекчаване на злите сърца” поразява с дълбочината на заложените в него чувства и смисъл. Даже невъцърковени хора, но притежаващи чувствителна душа и добро сърце, не могат да останат равнодушни. Характерно е, че той започва с прошение за смекчаване на нашето собствено коравосърдечие и коравосърдечието на ближните. Велика истина се съдържа в този тропар: пътят към подобряването на света започва от нас самите, но да се върви по този път може само с Божията помощ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)