Близнаци оглавиха търновския клон на Съюза на младите юристи

Велико Търново Лайф

25-12-2016, 11:07

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Членовете на организацията вече са над 100 в страната

Двамата близнаци Никола и Мариета Живкови ще ръководят търновския клон на Съюза на младите юристи, който бе учреден в Старата столица, пише в. „Борба”. 24-годишните брат и сестра са завършили право във ВТУ. Никола е избран за председател, а Мариета ще бъде секретар. На учредителната сбирка са присъствали над 35 млади юристи от Велико Търново, които работят различни професии, каза вчера председателят на съюза Николай Михайлов. 29-годишният търновец също е възпитаник на ВТУ, а освен това има още две висши образования. През юни 2016 г. той създаде неправителствената организация Съюз на младите юристи в столицата, където сега е консултант в адвокатски кантори и подготвя дисертация за докторант в БАН. Обиколил е цяла Европа и е можел да остане в чужбина, но предпочита да остане в родината си.

Николай е настоявал първия клон на Съюза извън столицата да се създаде именно във Велико Търново, не само защото това е родният му град, но и защото тук е приета първата Конституция. Катализатор на идеята за създаване на такъв съюз, какъвто у нас досега не е имало, е бунтът на Николай още като студент във ВТУ. Той и негови колеги поискаха от държавата промяна в начина, по който се правят държавните изпити по специалността. Младежите изготвиха и внесоха законопроект за промени, който обаче ще бъде приет от новия кабинет.

„Процедурата за провеждане на държавните изпити бе доста непрозрачна и пораждаше съмнения за корупционни практики. Просто те късаха без обяснения и след това трябваше да плащаш 450 лв. за ново явяване. Тогава група студенти от страната се събрахме и през 2015 г. направихме законопроект за промяна в наредбата за държавните изпити по право, а нашата идея стана повод за цялостна реформа във висшето образование. После се роди и идеята за Съюза на младите юристи като гилдийна организация. Тя вече наброява над 100 души. Следващите регионални клонове ще бъдат създадени догодина в Русе, Варна, Пловдив и Благоевград. Гражданското общество може да прави промени и ние искаме да го докажем“, заяви още Николай Михайлов. Той подчертава, че досега не е имало организация в обществена полза, която да обединява студенти и вече завършили юристи. Самият той в най-скоро време ще положи изпит за адвокат и харесва публично-правните науки, обществените поръчки и авторското право.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов