Община Лясковец приема заявления от кандидати за приемни родители

Велико Търново Лайф

25-12-2016, 18:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Професионалните приемни родители ще получават и трудово възнаграждение

Община Лясковец стартира прием на заявления от кандидати за приемни родители за предоставяне на услугата "Приемна грижа". Във връзка с реализиране на дейностите по проект "Приеми ме 2015", професионалните приемни родители ще получават и трудово възнаграждение, определено в процент от минималната работна заплата за страната, съобразно броя на децата. Възнаграждението на всяко професионално приемно семейство се определя в зависимост от броя на настанените деца, при сключването на договора. За настаняването на всяко следващо дете заплащането се актуализира с анекс към договора. Професионалният приемен родител с едно дете ще получава 150% от минималната работна заплата, за две деца 160%, а за три деца съответно 170%. 

Професионални приемни родители ще получават месечна издръжка за всяко дете, както следва: за дете от 0 до 3 г. - 260 лв.; 3 до 14 г. - 227.50 лв; 

- от 14 до 18 г., а ако учи до 20 г. - 260 лв.; за дете с увреждане се определя добавка в размер 1,2 - кратния размер на гарантирания минимален доход месечно. 

Приемната грижа позволява на децата, лишени от родителска грижа, да растат в семейна среда. Целта е да получат максимално добра грижа и възможност за развитие. Приемната грижа е социална услуга, която дава реална възможност за намаляване броя на децата, настанени в институции. Тя е част от процеса на деинституционализация в България и трябва да бъде съчетана с услуги и подкрепа към семействата, за да няма изоставени деца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов