Какво представлява проектозаконът за старите български столици?

Мисия

26-12-2016, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Целите са устройство на защита и фактическо опазване на културно-историческото наследство

Законът ще обхваща четири града, заедно със техните стари части, които са архитектурно-културно значими. Във Велико Търново това ще са историческата част „Варуша”, резерватите „Момина крепост”, „Царевец” и „Трапезица”. На национално ниво останалите включени обекти са Велики Преслав, Плиска и старата част на Видин. 
Целите на законопроекта са устройство на защита и фактическо опазване на културно-историческото наследство, развитие на интегриран туризъм, създаване на общ туристически продукт – маршрут за историческото минало и реклама, както и намаляване на степента на различие между тези четири исторически територии. Целите и смисълът на закона са третирани в първа глава. Във втората става въпрос за устройство, планиране и разработване на програми за развитие, системи и планови стратегии, годишна общинска програма за дейностите, които ще бъдат развивани в старите столици. В трета глава фокусът е върху органите на управление, които ще бъдат сформирани. Що се касае до общините – ще се създадат специализирани структурни звена към общинските администрации, в които екипи от по няколко специалисти ще разработват стратегия за развитие и опазване на местното културно-историческо наследство, ще бъдат сформирани и обществени съвети за закрила на културното наследство , като съвещателни органи към общините. 
Глава четвърта е свързана с финансирането, което ще бъде от държавния бюджет ежегодно и целево, бюджетът на общината, приходи от културните ценности, фондове на ЕС, международно финансиране от институции и дарения от физически и юридически лица. Всички тези приходи, с изключение на европейските средства, ще се събират в специализиран фонд за всяка община, а бюджетът ще се изпълнява от кметът и ежегодно ще се отчита пред общинския съвет. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов