Над 2000 именици празнуват на Стефановден в община Горна Оряховица

Мисия

27-12-2016, 10:10

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според обичая днес младите семейства ходят на гости на кумовете си

Над 2000 именици празнуват днес на Стефановден в община Горна Оряховица. За празника трябва да се приготвят месни ястия, а на трапезата да се събере цялото семейство. Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо. Според обичая днес младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

814 са мъжете в общината, носещи името на Св. Стефан. Жените с името Стефана са 61, затова пък Стефанките са 404. Осъвременения вариант на името при жените-Стефани, носят 66 дами от общината. Стефчовците пък са само 20. Днес празнуват и Стояновците, които са 301 и Стоянките, които пък са 112. И тъй като Стефан означава „венец”, имен ден днес имат и Венциславоците, които в общината са 123 и Венциславите, които са само 14.

Ако прибавим към тях и различните производни имена като Стамен, Стойно, Стойко, Стоил, Цонко, Цонка, Цанка, Соня, Станимир и др. то със сигурност имениците, които днес ще вдигнат наздравици, заедно със своите семейства и приятели в общината са над 2000. Нека бъдат здрави и честити, с чест и гордост да носят името си!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов