Преобразуват две защитени жилища в центрове за настаняване от семеен тип

Мисия

28-12-2016, 08:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Причините са законови

Защитеното жилище за хора с психични разстройства в Церова кория да бъде преобразувано от 1 януари 2017 година в център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични увреждания предлага социалният екип на Община Велико Търново, коментира Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината. Тя обясни, че капацитетът на новата услугата, ако тя стане реалност, ще е 13 потребители. Основанията за преобразуването са няколко и са продиктувани от направените законови промени.
В центровете се настаняват хора, които имат необходимост от външни грижи на специалисти, докато защитените жилища предполагат пребиваване на потребители с възможност за по-самостоятелен живот. В новия център за настаняване от семеен тип за пълнолетни с психични разстройства в Церова кория ще бъдат приемани лица, които нямат алтернатива за социална услуга или за връщане в семейна среда. В момента около 10 процента от потребителите в държавната психиатрична болница в селото остават там по-дълго от времетраенето на клиничната им пътека, защото нямат възможност за приемане в подходяща са състоянието им социална услуга, обясни Димитрова. Одобреното от здравната комисия към местния парламент предложение ще бъде разгледано на предстоящата сесия.
Двете защитени жилища за хора с умствена изостаналост с капацитет по седем потребители да бъдат преобразувани в Център за настаняване от семеен тип с общ капацитет от 14 души одобри още здравната комисия към Великотърновския общински съвет. Аналогично е предложението на специалистите от дирекция „Социални и здравни дейности” в Община Велико Търново по отношение и на защитеното жилище в Пчелище. Становището е то също да бъде преобразувано в Център за настаняване от семеен тип с капацитет 12 потребители. Въпросите ще бъдат част от дневния ред на предстоящата последна за годината сесия на Великотърновския общински съвет в четвъртък

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов