Инж. Добрев: 2016 г. беше година на подготовка, 2017 г. ще бъде година за огромен труд

Мисия

28-12-2016, 08:36

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Остарялата ВиК структура пречи за подобряване на инфраструктурата, казва кметът на община Горна Оряховица

С чувство на удовлетворение, защото по-голямата част от планираното за 2016-та е свършено, изпраща годината кметът на Общината инж. Добромир Добрев. За трудностите през отиващата си година, за хубавите моменти и за очакванията през новата 2017-та в интервюто с инж. Добрев за в-к "Вестникът на Община Горна Оряховица".

 

Инж. Добрев с какви чувства изпращате 2016 г.?

 

През 2016 г. направихме много подготвителни неща и резултатите на по-голямата част от тях ще се видят още през следващата година. Общинска администрация работи по проекти в различни сфери – реконструкцията на пл. „Георги Измирлиев”; парк „Детски кът”; ул. „Иван Момчилов”, която се оформи като главна пътна артерия в една от индустриалните зони на Горна Оряховица; изграждане на приют - особено през зимните месеци имаме голяма нужда от такава социална услуга; санирането на жилищата, където в началото на следващата година осезаемо ще започнат дейностите… и още други проекти. През следващата година ще продължи и асфалтирането на улици…

 

Като казахте улици, кога горнооряховчани и жителите на общината ще карат по хубави улици?

 

Един от основните проблеми за лошото състояние на улиците е остарялата ВиК структура под земята. ВиК дружествата са самостоятелни, те си определят инвестициите, които ще направят в подобряване на инфраструктурата си. Това ни пречи да предприемем по-мащабни действия. Например по ул. „Мано Тодоров”, която е в много лошо състояние, не можем да предприемем нищо, тъй като там трябва да се направи цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата. Сега действащият канал скоро няма да може да поема отпадните води от оформящия се в близост нов жилищен квартал.

Всяка година правим реконструкция на улици и ще продължим да го правим, но там където е подменена водопроводната мрежа и канализацията и там където ВиК ни дава положително становище за асфалтиране на улиците.

 

А със снега през тази зима ще успеете ли да се справите?

 

Зависи каква ще бъде зимата. Направили сме организация, взели сме необходимите мерки и смятам, че при нормални метеорологични обстоятелства няма да имаме проблеми да се справим със зимната обстановка.

 

Кой беше най-трудния момент за Вас през годината?

 

В момента е малко трудно с политически нестабилната обстановка в страната. Ние имаме изготвени линейни графици, за всичко което трябва да се случи през 2017 г. по отношение на проектите и тази политическа нестабилност може да забави част от тях. Възможно е да се отрази и върху финансовата стабилност на общината. Това е за мен най-притеснително към момента. Труден момент за мен беше и реконструкцията на стадиона, защото до последно не се знаеше дали ще успеем. Борбата с БФС за лиценза също не беше от най-леките моменти. В крайна сметка се справихме и зарадвахме нашите съграждани с един хубав спортен празник, в който се превърна мачът между „Локомотив” и ЦСКА. Усещането да бъдеш сред близо 10 000 футболни фенове и да гледаш любимия отбор на собствен терен е уникално…

 

Това ли Ви донесе най-голямо удовлетворение през годината?

 

Може и да звучи пристрастно, но да, това е! Чакахме го дълго време, работихме много, затова и ми носи такова голямо удовлетворение.

 

А втория етап на стадиона…?

 

Чакахме доста време за реализирането на първия етап, за втория не мога да се ангажирам със срокове. Ние имаме технически проект, имаме строително разрешение, но по –сериозният въпрос е финансовата част. Имам голямото желание да завършим изцяло стадиона и да направим една прекрасна лекоатлетическа писта, да има хубави игрища, за които също имаме готовност с технически проекти. Средствата за това не са малко като инвестиция. Събраните през годината приходи и изготвения за следващата година бюджет не ни позволяват да направим капиталови разходи в такъв мащаб за тези съоръжения. Очаква се отваряне на програма за спорт, и може би в зависимост от приходите ще направим разчет да кандидатстваме, ако до тогава не се случат нещата с лекоатлетическата писта.

 

Кои ще са приоритетите за 2017 г?

 

Приоритет за 2017 г ще бъдат всички стартирали проекти от Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица – спазване на срокове, качествено изпълнение и в края на годината по-голяма част от тях да приключат.

 

С какви чувства очаквате 2017?

 

Да бъде по-позитивна, нещата в държавата да се стабилизират, защото това е последния период в който могат да се усвояват европейски средства, а с тях реално общините могат да променят облика си изцяло.

 

Ако трябва да обобщим в едно изречение: 2016 г. беше година на…, а 2017 г. ще бъде година на…?

 

2016-та беше година на подготовка, на процедури и сформиране на екипи по проектите, а 2017-та ще е година на реализирането на този огромен труд.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)