Общинските съветници в Горна Оряховица гласуваха актуализиране на такса смет и данъка за МПС

Животът

30-12-2016, 07:06

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Данъкът върху недвижимите имоти и този върху придобиване на имущество без промяна

Актуализиране на такса смет и на данъка за МПС гласуваха на последното за 2016 г. заседание общинските съветници в Горна Оряховица. Според приетото решение, през 2017 г. средно с 10 на сто е увеличението за такса смет за горнооряховчани. Промилът за собствениците на имоти в Горна Оряховица и Долна Оряховица става от 3,9 на 4,3. За фирмите промилът ще бъде 6,5, вместо досегашния 6. В селищата на общината увеличението ще бъде различно според отдалечеността на населеното място и данъчната оценка. Собствениците на имоти в Драганово, Първомайци, Поликраище, Писарево и Върбица ще заплащат 4,7 на хиляда, а в Правда, Янтра и Крушето – 5,1 на хиляда. Най-висок – 5,5 е промилът за Паисий, Стрелец, Горски горен Тръмбеш и Горски долен Тръмбеш. Тъй като там данъчните оценки са много ниски, увеличението ще бъде незначително в абсолютна стойност.

Една от причините за увеличението на промилите е, че се увеличават плащанията към фирма „Клинър”, която е ангажирана със сметосъбирането и сметоизвозването. Договорът с нея е до 2019 г. и е обвързан с минималната работна заплата и с увеличението й расте и сумата, която се плаща на фирмата.

Според разчетите за всички дейности са необходими около 3,5 млн. лв., а при сегашната ставка на такса смет ще се съберат до 2,6 млн. лв. Това е и основният мотив за исканото увеличение на промила.

Контейнерите за смет са много амортизирани и се нуждаят от подмяна, а за това трябва да се инвестират средства. Общината ще плаща по 47 лв. на всеки тон отпадък, докато не докаже, че са постигнати целите по Закона за управление на отпадъците, които са: 50 % от рециклируемите отпадъци (хартия, стъкло, метал, пластмаса) да се връщат за повторна употреба и с 35 на сто да бъде намален депонираният отпадък. През септември всички общини, включени в регионалната система за управление на отпадъците, ще трябва да докажат, че са изпълнили тези условия, за да отпадне това финансово задължение.

В населените места на общината предстои да бъдат поставени 105 контейнера за събиране на зелена маса, а това ще намали друго задължение. 23 лв. на тон зелен отпадък се плаща, ако той бъде закаран на сметището, а не компостиран.

Разходите се увеличават и от факта, че от септември отпадъците вече се карат на новото депо край Шереметя, а не както досега на градското сметище. Така разстоянието, на което се транспортират отпадъците е по-голямо.

Въвеждането на възможността таксата да се плаща на количество също е сред причините за увеличение на помилите. Голяма част от фирмите се възползват от това нововъведение и техният налог вече няма да се облага на база на отчетна стойност или данъчна оценка, а на заявени съдове за смет и регулярното им извозване. Така разходите на фирмите, особено на тези с големи сгради падат драстично. Така обаче ще има недостиг в бюджета за дейности, покривани от тази такса. Това са сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на обществените пространства и депата за отпадъци. Само заради плащането на количество, за 2017 г. се очаква приходите да бъдат с около 425  000 лв. по-малко.

Минус за събираемостта на таксата са и незавършили процедури за обявяване в несъстоятелност на много дружества. Докато са в процедура, те не плащат данъци и такси.

На последното за годината заседание съветниците гласуваха и актуализиране на данъка за МПС с 10 %. Досега ставките за този данък в Горна Оряховица бяха на долната граница, определена от закона, а сега са по средата. Повишеният трафик и необходимостта от ремонт, възстановяване и поддръжка на пътната мрежа, налага увеличение на финансите за реализацията на тези дейности. Средствата за финансиране за ремонта и поддържката на пътната мрежа се осигуряват и от собствените приходи на Общината, които в основната си част се попълват от постъпленията от местни данъци и такси.

Без промяна за следващата година остават данъкът върху недвижимите имоти и данъкът върху придобиване на имущество.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)