Смелчаци ще се къпят в ледени води на Богоявление

Мисия

04-01-2017, 13:21

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Павликенско хвърлят Богоявленския кръст във вода за пръв път от десетилетия

Смелчаци ще се къпят в студените води на р. Янтра на Богоявление – 6 януари. По традиция, във Велико Търново ритуалът по изваждането на кръста ще се състои край Владишкия мост, намиращ се в подножието на крепостта Царевец. Кой е най-смел, бърз и сръчен ще стане ясно малко след 11,00 ч. в петъчния ден.

Въпреки очакваното мразовито време Богоявление – един от най-светлите християнски празници, ще бъде почетен подобаващо от великотърновци. Още в 9,00 ч. на 6 януари в катедралния храм „Рождество Богородично” ще бъде отслужена литургия, ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет. В 10,30 ч. от площадното пространство пред църквата ще потегли литийно шествие, което ще продължи до площад „Цар Асен I”. Пред крепостта Царевец бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” ще бъде осветено, същото ще бъде сторено и със знамената на други организации и институции. В 11,00 ч. шествието ще продължи към Владишкия мост, а ритуалът по изваждането на богоявленския кръст ще започне около 11,15 ч.

Във връзка с празничната програма на 6 януари ще бъде въведена временна организация на движението. От 9,00 ч. до 12,00 ч., или до приключване на събитията, затворени за движение ще бъдат улиците „Митрополска” /в участъка от църквата „Св. Четиридесет мъченици” до площад „Цар Асен I”, ул. „Климент Охридски” и ул. „Патриарх Евтимий”/ в участъка от църквата „Свети Четиридесет мъченици” до Владишкия мост/. В този район ще бъде забранено и паркирането на автомобили.

С водосвет и ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите на река Янтра до Първомайци ще бъде отбелязано Богоявление в Община Горна Оряховица. Ритуалът до Александровския мост ще започне в 10.30 ч. По традиция победителят в надпреварата за Светия кръст ще получи парична награда от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Късметлията ще бъде отличен и от кмета на с. Първомайци Ясен Янков. Проявата се организира от Кметство Първомайци със съдействието на Община Горна Оряховица.

Празникът Богоявление ще бъде отбелязан и във Върбица. От 14.00 ч. в НЧ „Градина – Върбица – 1894” ще бъде представен народния обичай „Къпане на булка”.

В Павликенско за пръв път от десетилетия Богоявленският кръст ще бъде хвърлен в течаща вода. Ритуалът ще се извърши в река Росица, близо до моста на село Лесичери в 11 часа на 6-ти януари.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов