Криминалисти апелират отново: Не давайте пари на непознати, след телефонно обаждане

За пореден път криминалистите от областта алармират гражданите да бъдат бдителни, да не се доверяват лесно и в никакъв случай да не дават пари на непознати. Апелът е заради отново зачестилите телефонни измами в региона, които доказаха, че престъпниците са изключително изобретателни и успешно подвеждат жертвите си.
Най-нашумелите сценарии в последните седмици са обаждания по телефона от двама души, като единият се представя за полицай, който обяснява, че има информация, че ще се извърши измама или че работят по залавянето на измамници и е необходимо съдействие. Другият я заплашва, че е пред входната и врата на апартамента и ще влезе да й вземе парите и ще я убие. Мнимият полицай й дава указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в една торба и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като същите в последствие ще й бъдат върнати. 
Друг актуален сценарий е с обаждане на мними полицейски служители. Измамниците се представят за висшестоящ служител в полицията, прокуратурата или съда,  който търси жертвата под предлог, че институцията се нуждае от преводач. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите, като ги подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно  учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера – стационарни или мобилни. Обект на този сценарий стават най-често по-млади хора, владеещи чужди езици. Обяснява се на „жертвата”, че в управлението на полицията е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. Впоследствие се дават указания, че “задържаният” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и молят, хваналия се на уловката  да закупи такъв, като им диктува номера с обещанието, че  парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът. Поддалите се на лъжите биват въвеждани допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те им обещават голяма сума пари, след като всичко приключи. Обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения, защото към момента уж са възпрепятствани от семейни ангажименти. Под предлог, че трябва да се даде подкуп на разследващия, потърпевшите са уговаряни да изпратят пари, чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд граждани в Сърбия или в друга съседна на България държава. 
Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др.
От ОДМВР – В. Търново апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР и в никакъв случай да не дават пари на непознати.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)