Служители с ниско образование на възраст между 25 и 35 години – най-търсените през 2016-а в региона

Животът

06-01-2017, 08:31

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трудовата миграция доведе до спад на безработицата в Търновско

Хората не са амбицирани да повишават квалификацията си, твърди специалист

Повече от 80 % от работодателите на трудовия пазар в региона посочват, че трудно са намирали кадри през 2016-а. Прогнозата на специалистите е, че през новата година процентът ще се увеличи. Статистиката обобщи за Общинското радио Виолета Белчева, управител на най-голямата частна трудова борса в областта. Докато в глобален мащаб най-търсени през изминалата година са били IT специалистите, във великотърновския регион това са хората с по-ниско образование на възраст между 25 и 35 години. Работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и търговията са най-желани през 2016 година в областта, информира Белчева. Разликата с 2015-а е фрапираща – тогава на трудовия пазар е имало глад за инженери, икономисти, технолози – кадри, останали назад в класацията през 2016-а. Връзката между образованието и бизнеса започва да се затопля, но резултатът ще бъде налице едва след шест или седем години, прогнозира още експертът. 
Като година на пропуснати възможности по отношение на пазара на труда, социалните политики и политиките на доходите в национален аспект описа изминалата година Виолета Белчева. По думите й, икономиката в региона все по-трудно започва да създава заетост. „Това е дългосрочен проблем на разминаване на умения на безработните с нуждите на бизнеса. И въпреки че отчитаме положителни тенденции за намаляване на безработицата и нарастването на заетостта, в края на годината този тренд значително се охлади. Структурната безработица, липсата на точните за бизнеса специалисти, демографската криза и изтичането на кадри в чужбина – тези феномени оставиха един много небалансиран трудов пазар”, коментира още Белчева. 
Спадът на безработицата не се дължи на нови работни места, акцентира управителят на частната трудова борса „Перфекта”. „Напротив – тя се дължи на спада в икономическата активност. Тези, които си търсеха преди работа, вече не го правят. Като изключим увеличението на минималната работна заплата, по отношение на доходите нищо особено не се случва. Хората не са амбицирани да повишават квалификацията си, но не виждам инструментите на държавно ниво за разрешаване на този проблем – обвързването на капацитета на работниците с възнаграждението за техния труд. Голяма част от новите работни места се създават в бюджетния сектор, а реалната икономика, която трябва да създава работни места, в момента „крета” в това отношение. Нека не забравяме, че има много хора, които работят в сивия сектор – проблем от 2014 г. насам”, допълни Виолета Белчева. 
Да се разрешат проблемите с остарялото законодателство, механизмите за формиране на минималната работна заплата и новите политики по отношение на доходите, и да се намери решение на въпроса с растящия брой на по-възрастните работници са част от исканията, с които посрещат 2017 г. от бранша. „Трябва да има натиск на национално ниво. Докато държавата гледа малко по-небрежно на изтичането на квалифицирани специалисти, частният сектор реагира много бързо и вдига възнагражденията на кадрите си, когато няма необходимия специалист и е притиснат. Когато стане въпрос за пазар, всичко е въпрос на сделка. Така е и с пазара на труда. Важно е да знаем какъв бюджет имаме и какво можем да си позволим от съществуващото на пазара на труда. Това е малък, но основен детайл, който е определящ за структурата му. Ниският ръст на доходите не генерира нови работни места – той замества напускащите с нещо ново на пазара на труда, но не мърда ръстът на възнагражденията. Те са до 10 % в сравнение с м.г.”, обобщи Виолета Белчева. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов