40 смелчаци се изкъпаха в ледените води на Янтра в старата столица

Мисия

06-01-2017, 14:41

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кметът Даниел Панов поведе литийното шествие на Богоявление, кадет извади кръста

40 смелчаци се изкъпаха в ледените води на р. Янтра и спазиха народния обичай на днешния празник Богоявление, въпреки мразовитото време и обилния снеговалеж във Велико Търново. По традиция Владишкият мост в старопрестолния град бе арена на ритуала по изваждането на Богоявленския кръст.

Най-бърз и сръчен в реката бе кадетът от Националния военен университет „Васил Левски” Генади Кръстев. В момента, в който кадет Кръстев вдигна победоносно кръста, в подножието на Царевец проехтя тържествен гърмеж.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, великотърновският митрополит Григорий и ректорът на Националния военен университет „Васил Левски” бриг. ген. Пламен Богданов поздравиха кадета и останалите смелчаци. Те пожелаха на всички да бъдат здрави и през цялата година да се радват на успехи.

Отбелязването на Богоявление започна още в сутрешните часове с празнична литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в катедралния храм „Рождество Богородично”. Кметът Даниел Панов присъства на службата, а след края й поведе литийно шествие към площад „Цар Асен I”, в което се включиха десетки жители и гости на града. Пред крепостта „Царевец” се състоя тържествен военен ритуал по освещаване на бойните знамена на Националния военен университет „Васил Левски”, на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Сред гостите на службата и ритуалите бяха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, зам-председателят на Народното събрание Иван Иванов, заместник-областният управител Камен Алексиев, народни представители, общински съветници и много граждани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов