Мюзикълите „Коса” и „Котките” ще се играят на Царевец в „Сцена на вековете”

Велико Търново Лайф

07-01-2017, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съветниците ще решават кои предложения за културни събития ще бъдат финансирани

Повече от 100 предложение за културния календар са постъпили в Дирекция „Култура, туризъм и междсународни дейности” в община велико Търново. Колко от тях ще бъдат финансирани, ще стане ясно, след като общинските съветници гласуват бюджета за тази година.

Не повече от 300 000 лв. ще има за култура и тази година, призна зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков. Въпреки орязаните средства дирекцията не се отказва от идеята да набира атрактивни идеи и да подпомага реализирането им. „Политиката ни остава същата – общината не организира културни събития, а създава условията те да се случват и помага на творците да работят. Средствата са крайно недостатъчни, но от тях задължително ще има заделени за програмата ни „Изкуство и култура“, която финансира иновативни и интересни проекти“, обясни директорът на дирекцията Нелина Църова.

„Сватбите на българските цари“ е темата на тазгодишния международен фестивал на историческите възстановки, който миналата година се случи за първи път на Царевец. Фестът ще бъде част от културния календар и тази година, защото отговаря на всички критерии на общинската дирекция – събира широк кръг от публика и допринася за имиджа на Велико Търново. Освен това се вписва и във възможностите за финансиране с параметрите, които организаторите предлагат, допълва още г-жа Църова.

Остава в календара и Летният сезон на оперните театри „Сцена на вековете“. 11 постановки вече са включени в афиша на летния сезон. Представленията са на откритата на сцена на Царевец. Оперните театри във Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Русе са потвърдили желанието си да представят своите продукции. Изискването на общината тази година е оперните заглавия да не са играни до момента в старата българска столица. Освен това търновци и гостите на града ще могат да наблюдават и двата най-атрактивни мюзикъла – „Котките“ и „Коса“. Летният сезон „Сцена на вековете“ ще бъде презентиран по време на туристическото изложение в София „Ваканция и спа“.

В Културния календар остава и елитният фестивал на камерната музика „Арбанаси самър мюзик“, както и двата най-стари фолклорни фестивала – „Балканфолк“, който тази година ще има своето 21 издание, и фолклорният фестивал, който навършва две десетилетия.

Със свои предложения за събития са се включили всички творчески организации във Велико Търново, както и новосъздаденият клуб на дейците на културата.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)