В Еленско валежите продължават, няма бедстващи хора

Мисия

07-01-2017, 13:49

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От Общината апелират да не се предприема пътуване

На територията на цялата община Елена продължава да вали сняг. Снежната покривка в града е около 45 – 50 см, а в районите с по-голяма надморска височина надхвърля 100 см. Пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа са проходими при усложнени зимни условия. Снегопочистващата техника е изправна и работи по график за разчистване и разширяване на разринатите пътища. Затворени са проходите Твърдишки (път Елена – Твърдица), Котленски (Котел – Омуртаг), както и пътят Кипилово – Котел. Проходът „Вратник“ (Сливен – Стара река) е отворен за превозни средства с общо тегло до 10 тона, но движението е затруднено от силния вятър и навяванията.

Към момента няма информация за бедстващи села на територията на общината, нито за такива без достъп до тях. Тази сутрин за кратко без електроснабдяване са били част от селата в югоизточното направление (Костел, Палици, Каменари, Бойковци), както и с. Майско. Аварията е отстранена своевременно. Снабдяването с питейна вода е нормално, като за някои населени места още преди началото на снеговалежа е въведен режим на водоподаване.

Прогнозите са снеговалежът да продължи с променлива интензивност през целия ден, както и през нощта срещу неделя. Очаква се понижение на температурите и засилване на вятъра от посока запад – северозапад. Поради това, община Елена предупреждава:

- Пътувания на територията на общината да се предприемат само при крайна необходимост! Силно препоръчително е автомобилите, които тръгват на път, да разполагат с вериги против буксуване и лопата за разриване при затъване, които да ползват при необходимост. Преди тръгване задължително да се провери изправността на отоплителна система и светлините, както и наличието на достатъчно гориво, най-добре пълен резервоар! Мобилните телефони да са с напълно заредена батерия!

- Да се ограничи движението на автомобили в населените места и особено в града! В случай, че се наложи използването на превозни средства, същите да бъдат паркирани само на определените места, и то по начин, който да не затруднява работата на снегопочистващата техника!

Обмисля се дали да бъде издадена заповед на кмета на общината, с която дните 9 и 10 януари (понеделник и вторник) да бъдат обявени за неучебни. Въвеждането на мярката ще бъде обсъдено с директорите на училища. В случай, че бъде взето такова решение, същото ще бъде обявено в интернет най-късно до 12:00 часа на 8 януари, неделя.

Община Елена благодари на всички граждани, които проявяват разбиране към усложнената зимна обстановка и се съобразяват с дадените препоръки. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов