Заради съдружник: 77 фирми във В. Търново трябва да се регистрират по закона за ДДС

Животът

11-01-2017, 14:08

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Неперсонифицирано дружество, в което участва съдружник, регистриран по ДДС, също трябва да се регистрира по закона, гласят последните промени в Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/, които влязоха в сила от началото на годината. Това трябва да стане в 14-дневен срок от датата на договора за създаване на неперсонифицираното дружества, която се смята за дата на регистрация на дружеството по ЗДДС.

От НАП - В. Търново поясняват, че регистрацията се извършва с подаване на заявление за регистрация в НАП или по електронен път с квалифициран електронен подпис.

Промените в законодателството гласят още, че за всички заварени случаи, има едномесечен срок, в който трябва да се подаде заявление за регистрация. Така всички неперсонифицирани дружества, които имат съдружник, регистриран по ЗДДС, трябва да подадат в НАП В.Търново заявление за регистрация по закона до края на януари 2017 г. , като за тях за дата на регистрация се счита датата на връчване на акта за регистрация. По данни на НАП новата разпоредба ще засегне в страната около 7000 заварени случаи на неперсонифицирани дружества. Конкретно, за Велико Търново  дружествата в ситуация „заварено положение“ наброяват 77. Те подлежат на регистрация по ДДС до края на м.януари 2017 г.

Неперсонифицираните дружества се регламентират от Закона за задълженията и договорите и представляват граждански дружества , създадени с договор между две или повече лица за обединяване на своята дейност и постигане на обща цел, т. е. за извършване на съвместна дейност.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов