Проектът за магистрала „Хемус” до Велико Търново е внесен за съгласуване

Мисия

11-01-2017, 15:36

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството отпусна 22,8 млн. лв. за авансово финансиране на доизграждането на "Хемус"

Старите варианти отдалечаваха трасето на 40 километра от града

Проектът за изграждането на участъка от магистрала „Хемус” до Велико Търново е внесен за съгласуване в Общината от проектантската фирма, която го изготвя. Концепцията предвижда магистралата да мине на разстояние до 15 километраот старопрестолния град и чрез възел да бъде свързана с бъдещия високоскоростен път Русе – Велико Търново, който е част от Девети паневропейски транспортен коридор „Хелзинки – Александруполис”.

Решението за приближаване на АМ „Хемус” към Старата столица бе взето от настоящето правителство след продължителни разговори между кмета Даниел Панов, министъра на регионалното развитие и благоустройство /в оставка/ Лиляна Павлова и експерти в МРРБ. Магистралата и връзката й с Девети паневропейски коридор са с първостепенно значение за икономическото развитие на региона и изобщо на Централна и Северна България.

Предишните варианти предвиждаха трасето да бъде отдалечено на близо 40 километраот Велико Търново.

По-рано днес стана ясно, че правителството /в оставка/ на Бойко Борисов взе решение за авансово отпускане на близо 23 милиона лева за продължаване на строителството на магистрала „Хемус”. Отново бе посочено, че завършването на „Хемус” е един от основните приоритети на кабинета и е ключов проект за развитието на Северна България. „Според Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България 2016-2022 г., доизграждането на АМ „Хемус“ е от изключителна значимост за икономическото и социалното развитие, ще стимулира заетостта и създаването на икономически растеж и ще изиграе изключително важна роля при изпълнението на Национална програма за развитие на България2020”, посочват от правителствената пресслужба.

„Вярвам и се надявам, че и при следващото правителство магистрала „Хемус” ще остане основен и приоритетен инфраструктурен обект за Северна България”, коментира Даниел Панов.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)