Инж. Клавдия Ганчева, ГЕРБ: Останалите партии не зачитат волята на хората

Животът

14-01-2017, 16:16

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатът Клавдия Ганчева: При тази политическа криза приемането на бюджета е истински успех

Все още е възможно на предстоящия вот да се гласува по правилата, които иска народът, според народния представител

Решението за отпадане на проекта за изменение на Изборния кодекс от дневния ред на Народното събрание не бе изненада, каза в интервю по Радио“Фокус“ инж. Клавдия Ганчева, народен представител от ГЕРБ от великотърновски многомандатен район.

Тя припомни, че проектът за решение за одобряване на резултатите от Референдума е отпаднал от дневния ред на Парламента, след като разискванията за него са били отложени по искане на ДПС.

Ден по-рано Комисията по правни въпроси също е отказала да обсъжда резултатите от Референдума. „Приемането на решение се налага, защото резултатите от Референдума не успяха да прескочат прага, за да станат задължителни, но същевременно събраха достатъчно голяма подкрепа, която по силата на закона задължава Парламента да вземе отношение по въпросите от допитването, при това в тримесечен срок. Напрежение се създаде между някои политици и българските граждани. То се създава от страна на коалицията „всички срещу ГЕРБ“, което означава „всички срещу хората“. В момента останалите партии не зачитат волята на суверена за промяна на избирателната система и не искат предстоящите парламентарни избори да са по нов вид избирателна система“, посочи Клавдия Ганчева.

Народният представител допълни, че според внесения от ГЕРБ законопроект районирането на България на 240 избирателни района би трябвало да се извърши от президентската институция. Народният представител допълни, че досега президентът е издавал укази по Закона за териториалното устройство на Република България като обособява и трансформира общини или граници на населени места.

„Новоизбраният президент Румен Радев даде да се разбере, че няма да удължи живота на 43-то Народно събрание, но въпреки това при подкрепа от другите политически партии предложените промени може да са факт и на предсрочните парламентарни избори да се гласува по волята на народа“, допълни Клавдия Ганчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов