Община Горна Оряховица излиза на свободния енергиен пазар

Мисия

15-01-2017, 11:17

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Велико Търново и Свищов бяха първите в областта, които излязоха на либерализирания енергиен пазар

Община Горна Оряховица пусна поръчка за избор на доставчик на електрическа енергия и се включва към стотиците фирми и институции, които вече се присъединиха към свободния енергиен пазар. Либерализацията при доставките на електроенергия е факт вече от повече от година. Първи от нея се възползваха фирмите, големи консуматори на ток. Много училища и обществени институции също се възползват от възможността да се договарят за по-ниски тарифи с десетките търговци на ток, които се появиха след освобождаването на пазара. Примерът последваха и някои общини. Велико Търново и Свищов бяха първите в областта, които излязоха на либерализирания енергиен пазар. Русе го направиха още в началото на миналата година. Почти всички големи училища в Горнооряховско също от няколко месеца договарят доставките на ток с различни търговци.
Предмет на поръчката са доставките на еленергия за всички общински обекти, включително и за уличното осветление в града и малките селища на общината. Според експертите на общината става дума за консумация от 3 мегавата на година. Ориентировъчната стойност на доставката в поръчката е 600 000 лева без ДДС, като основен критерий ще бъде най-ниска цена. Оферти се събират до 27 януари, а отварянето им е на 30 януари.
Тъй като опитът на институциите със свободното договаряне на ток е сравнително малък, още не може да се каже със сигурност каква икономия се реализира. Отделните субекти, излезли на свободния пазар, се хвалят, че спестяват 20-30 % от досегашните си сметки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов