Посвещават изложба на общественика Йордан Кулелиев

Животът

15-01-2017, 12:12

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повод е 140-та годишнина от рождението му

Изложба „140 г. от рождението на Йордан Кулелиев – учител, публицист, общественик” организират съвместно Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и Държавния архив във Велико Търново. Откриването е насрочено за 16 януари от 11.00 часа в библиотеката, ден преди рождението на великотърновския учител, публицист, краевед, общественик.

Чрез експозицията се припомня делото на един от най-заслужилите познавачи и изследвачи на миналото на Велико Търново. Тя представя книжовната дейност на Йордан Кулелиев. Експонираните материали са от Фонд „Краезнание” при РБ „П. Р. Славейков”. Йордан Кулелиев е автор на 8 книги, различни по тематика и съдържание. Всички тези издания са скромни по обем, обобщават отделни страни на краеведческите му занимания.

Първата, която излиза е през 1904 г. и е със заглавие „Търново и сегашното правителство”. През 1927 г. по повод 100-годишнината от рождението на именития наш съгражданин, писателя Петко Р. Славейков, се появява друга негова книга - „Петко Р. Славейков (1827-1927)”. Друга книга, с която Йордан Кулелиев се издължава на родния си град Велико Търново е „История на църквата Св. Цар Борис (бивша Св. Константин и Елена)”. Наред с тези издания, са вкличени други, сред които „Дружество „Здравец” в гр. В. Търново”, издадена 1935 г.„Девическото образование във В. Търново преди Освобождението” от 1936 г „Нашето село : Пътни бележки”; „Малките добротворци във В. Търново”. В продължение на половин столетие Йордан Кулелиев сътрудничи и редактира в-к „Надежда”, „Общински вестник В. Търново”, в-к „Противоалкохолен лист”, „Великотърновски епархийски вести” и др.

Освен горепосочените заглавия, Йордан Кулелиев е автор на повече от 150 статии по различни въпроси, намерели място в централния и местен печат. По голяма част от тях са с историческо съдържание – материали, посветени на исторически места, събития, паметници, биографични статии, биографии посветени на видни наши учители и просветни дейци, публикации за учебното дело във В. Търново през XIX в. Съществен брой статии са отредени за женските дружества и обществената дейност на жените през Възраждането. В своите произведения Йордан Кулелиев не подминава и темата за дарителството, което по онова време е било характерна черта на българина. Не остават незасегнати читалищната дейност в града и дейността на дружествата „Отец Паисий”, „Милостивия Самарянин”, дружество „Здравец”.

В изложбата са включени и материали – свидетелства, снимки и документи от богатия личен фонд на Йордан Кулелиев, съхраняващ се в държавен архив – В. Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов