Студентски театър „Маска и тога” поставя „Ескориал” по Мишел дьо Гелдерод

Животът

16-01-2017, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предпремиерата на представлението е на 17 януари от 18:00ч. в читалище „Надежда”

Пиесата „Ескориал”  на белгийския драматург и писател Мишел дьо Гелдерод   е новото заглавие в репертоара на студентски театър „Маска и тога” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.  Предпремиерата на представлението е на 17 януари от 18:00ч. в читалище „Надежда”. Под режисурата на Стефан Методиев, в ролите на Краля, Шута и Монаха ще се превъплътят Благовест Христов, Иля Александров и Диан Дачев. 
Мишел дьо Гелдерод (1898 – 1962) е автор на повече от 60 пиеси, стотина приказки, множество статии за изкуство и фолклор. Афинитетът му към историята, особено към Средновековието, Ренесанса и Инквизицията, повлиява силно на творчеството му. В пиесите на Гелдерод присъстват мотивите за смъртта, любовта и живота. Такава е и пиесата „Ескориал”. 
„Това е една пиеса, в която забавното се оказва тъжно, в зависимост от гледната точка. „Ескориал” показва как една рана може да промени човек завинаги и как можем да се справим с последствията от загуба на любов или приятелство.”, сподели Благовест Христов, който работи като преподавател във великотърновско училище и учи магистратура „ Транслатология с английски език” във Великотърновския университет. Той се занимава с театър от 8 години, а това е шестата му роля в Студентски театър „Маска и тога”. През 2016-а получи награда за най-добра мъжка роля от театралния фестивал „Звездна завеса” в Самоводене. В „Ескориал” Благовест играе Краля: 
„Моят герой страда, защото неговият най-добър приятел Шута му е отмъкнал любимата. За да изкопчи от Шута истината и за да го накаже, Краля си служи с изключително долни методи.”, разказа Благовест. 
Иля Александров е трети курс „Българска филология” и вече две години е част от състава на Студентския театър. 
„Най-голямото предизвикателство на театъра е да превъзмогнеш себе си. За да бъдеш някой друг, за да стане театралната магия, човек трябва да превъзмогне себе си. За мен театърът е едно сладко бягство”, смята Иля. 
За „Ескориал” той сподели: „Като повечето герои на Гелдерод, и в тази пиеса персонажите са нестандартни. Краля не е само крал и Шута не е само шут. И двамата не могат да съществуват в една реална ситуация и това прави пиесата толкова интересна.” 
Диан Дачев, който е четвърти курс „Право”, е част от Студентския театър още от ученик. В „Ескориал” той играе Монаха – роля, чрез която се изказва мнението на обществото и религиозната общност, коректив спрямо действията на Краля и Шута. 
Предпремиерата на „Ескориал” е на 17 януари (вторник) от 18:00ч., в малката зала в читалище „Надежда”. Входът е свободен, а представлението е част от програмата на културната институция за 2017 година. След предпремиерата, „Ескориал” ще се играе  на сцените на два великотърновски бара, както и в някои училища в града. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов