В краткия мандат: Великотърновските депутати от ГЕРБ с десетки законодателни инициативи

Животът

16-01-2017, 19:49

Снимка:

wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Депутатите от ГЕРБ от региона инж. Клавдия Ганчева и Евгени Стоев са съвносители на десетки законопроекти, съавтори са на предложения към законопроекти между първо и второ четене, отправяли са множество актуални питания към министри. Това показва справка в сайта на Народното събрание за дейността на 43-ия парламент, задържал се само 2 години.

Сред важните за нашия регион законови промени е тази в Закона за културното наследство, на която Евгени Стоев е съвносител и активно е лобирал. Така парламентът реши в страната да се създадат 6 изнесени регионални центрове, които ще имат правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство / НИНКН/, като едно от шестте звена ще е именно в старата столица. Така ще се преодолее забавянето от НИНКН на преписки, които сега се обработват в невъобразимо дълги срокове. Това предизвиква множество проблеми пред гражданите и пред местните власти, като включително се възпрепятстват изпълненията дори на аварийни дейности. Това е и една от причините Велико Търново да загуби няколко уникални къщи-паметници на културата, които се самосрутиха. Съвсем скоро, новото великотърновско звено ще може да изготвя становища и да дава заверки за ремонтни или укрепителни дейности по паметници на културата от местно значение. При приемането на тези промени, от парламентарната трибуна депутатът Евгени Стоев заяви, че така се елиминират и съществуващите корупционни практики, като при това се разбива монопола на НИНКН.

През периода Евгени Стоев е работил също по предложения за промени в Конституцията, по Изборния и Наказателния кодекс, по Закона за движение по пътищата, по проектите за изменение и допълнение на нормите за устройство на територията, нормативните актове, местните данъци и такси. Член е на комисията, която проверява обстоятелства, заявени от Комисията за защита на конкуренцията, за картел на пазара на горивата, като се очаква финален доклад да излезе тези дни.

Инж. Клавдия Ганчева пък беше сред най-усърдно лобиращите за концесионирането на Летище Горна Оряховица, което вече е факт. Сред другите теми, които бяха приоритетни за горнооряховчанката,  са изграждане на канализация и водопровод на Гара Горна Оряховица и присъединяването му към ВиК „Йовковци”, по който се работи в момента, одобряване на Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица, която предвижда 15 милиона инвестиции до 2020 г. Някои от проектите в тази програма са със сключени договори, като реконструкцията на площада и Детския кът, които започват напролет. Сред законопроектите, на които е вносител, самата Клавдия Ганчева откроява Закона за старите столици, който ще допринесе за запазване на културното наследство на Велико Търново с държавна помощ. Ремонтът на Стадиона в Горна Оряховица, приближаването на „Хемус” към В. Търново и ремонти на пътища от второкласната и третокласната пътна мрежа също са били приоритетни за народния представител.

На великотърновския избирателен район е представител и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. През годините стана ясно, че той неизменно  подкрепя полезните за региона инициативи и проекти на кметовете, дори и да не са от ГЕРБ. Последен пример е факта, че с негово съдействие, новооткритият кризисен център в Овча могила, създаден по инициатива на свищовския кмет от БСП Генчо Генчев се сдоби с линейка, а дунавската община има големи шансове да придобие бившите казарми, където да изгради бизнес център. Цветанов, който за пореден мандат е представител от нашия регион, неведнъж е показал подкрепа за начинанията на родолюбиви млади хора, съпричастност към болни и социално слаби, и внимание към всеки отделен гражданин.

И тримата представители от най-голямата парламентарна група в 43-то НС са имали многобройни приемни в региона, след които са помагали за разрешаването и на огромен брой частни проблеми.  



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)