С кредит от 350 000 лв. белодробната болница ще погасява стари задължения

Животът

17-01-2017, 07:49

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Персоналът не е получавал пълните си заплати от 4 месеца

Банков кредит в размер до 350 000 лв. ще тегли Специализираната бозница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” във Велико Търново. Средствата са нужни за заплащане на стари задължения, покурка на медицинско оборудване, ремонтни дейности и оборно финансиране за текущи разплащания. Срокът да кредита е 8 години с 12-месечен гратисен период и 8% максимален лихвен процент.

Белодробната болница в Старата столица е в затруднено финансово състяние и има изпратени покани за доброволно изплащане на задълженията си. Те са към три лекарствени фирми – доставчици, към ВиК „Йовковци” и към лаборатория, а общата им стойност е 176 310 лв. В същото време контрагенти, които доставят на болницата храна, консумативи, поддържат софтуера и перат болничното бельо, отказват да вършат тези дейности, тъй като бившият диспансер им дължи за последните месеци 99 305 лв. Персоналът на болницата не е получавал пълните си трудови възнаграждения за последните 4 месеца, като ръководството дължи 96 905 лв. за заплати и 16 500 лв. за осигуровки.

На редовното си заседание следващата седмица Великотърновският Общински съвет ще реши дали да даде зелена светлина за искания от белодробната болница банков кредит. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)