"Българите идат" в Горна Оряховица

Мисия

17-01-2017, 18:17

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Плевенският драматично-куклен театър гостува на горнооряховска сцена на 26 януари

Плевенският Драматично – куклен театър „Иван Радоев” ще гостува на горнооряховска сцена с постановката „Българите идат”. Спектакълът ще ес играе на 26 януари от 18.30 ч. на сцената на НЧ „Напредък – 1869”.

Древногръцкия писател Аристофан в една от своите комедии разказва как жените на древна Елада отиват в Народното събрание, преоблечени като мъже и гласуват да се спрат войните, да настъпи мир и мъжете да се завърнат по домовете си. В днешно време историята се повтаря. Българските жени отиват в Събранието на Европа, за да поискат от Председателството на ЕС през 2018 година, ако го управляват българите, то управлението да се даде на българските жени, а не на мъжете. Всичко това, разбира се е на шега. Специално участие в спектакъла има Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”.

Билети за спектакъла се продават на касата на читалището, а цените са 8.00 и 10.00 лв. Групи, учащи и пенсионери ползват отстъпка, която е 2.00 лв.

На 6 февруари на сцената на НЧ „Напредък -1869” ще се играе постановката на варненския Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – „Криворазбраната цивилизация”. Горнооряховската публика ще има възможността да види един нов прочит на комедията на Добри Войников.

Режисьорът Стоян Радев Ге. К. разглежда „Криворазбраната цивилизация” през днешната призма най-вече заради копнежа, който тази пиеса носи в себе си. Той е напълно съпоставим със стремежа и на съвременния човек да реализира себе си и децата си на друго, по-добро място. Той си представя, фантазира си, изгражда във въображението си това място като красиво и светло и никой не може да го осъжда, всички имаме подобни пориви.

Пиесата вълнува именно заради този копнеж, а не заради заслепението пред чуждоземското. Персонажите му са симпатични с надеждата и наивността си, дори ако щеш, със слепотата си. Има някаква гъста мъгла пред очите им и е странно, че както тогава, така и сега, ние не се опитваме да разсеем тази мъгла и да прогледнем. Не разбираме, че ако се постараем малко повече, ако вложим малко повече усилие, около нас би могло да стане по-светло.

Билети за спектакъла се продават на касата на читалището, а цените са 8.00 и 10.00 лв. Групи, учащи и пенсионери ползват отстъпка, която е 2.00 лв. При покупка на билети и за двете постановки, пакетната цена е 10.00 или 12.00 лв. Касата на читалището работи в делничен ден от 15.30 до 18.30 часа, а в събота от 13.00 до 15.30 часа.

Телефон за справки и резервации: 0886 436 456.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов