ВТУ събира средства за довършването на храма „Св. Евтимий Патриарх Търновски”

Мисия

18-01-2017, 08:39

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организира благотворителен бал на 20 януари

Благотворителен бал за събиране на средства за довършване на храма „Свети Евтимий Патриарх Търновски” във Великотърновския университет ще се проведе на 20 януари. Събитието ще се състои от 19,30 часа в хотел „Янтра”, съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бонджолов. Първата копка на църквата е направена от Великотърновския митрополит Григорий в присъствието и с благословията на Светия синод през 2003 г. Храмът е трикорабен, триабсиден, куполен, с притвор и портик пред централния вход. Предвидено е да побира около 200 миряни. Архитектурният проект планира под наоса да има параклис, който да носи името на светите братя Кирил и Методий. 13 години след полагането на трите основни камъка, кръста и летописната записка църквата я има, но в груб строеж. „Необходими са много средства. Наясно съм, че не се прави от днес за утре, но църква се прави от всички нас и тя е храм за всички нас”, коментира проф. Бонджолов. По негови думи у нас няма църква, която да носи името на най-известния български патриарх, книжовник, прочут духовник и православен светец Евтимий Търновски. 
Бизнесменът Стефан Шарлопов, Община Велико Търново, Великотърновският университет, приятели са сред дарителите за изпълнение на благородното дело. 
Банкова сметка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” за набиране на средства за подпомагане изграждането и довършването на университетския храм „Свети Евтимий Патриарх Търновски”: 
Сметка в лева: 
IBAN BG50BUIN70013152500016         
BIC: BUINBGSF 
Алианц Банк България АД 
Бизнес център Велико Търново 
ул. „Марно поле” № 2 
  
  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)