МДТ с рекорд - изигра 150 представления през 2016 г.

Мисия

18-01-2017, 11:21

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Продадени са билети за 164 000 лв.

Рекорд със 150 изиграни представления поставиха артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново през 2016 г. Общо 25 600 души публика са аплодирали спектаклите, а приходите от продажба на билети възлизат на 164 000 лв. Постигнатата средна цена на билета е около 7 лв. 84 от постановките са представени на сцената в старата столица, а останалите 66 – са в турне в различни населени места в страната.

За сравнение през 2015 г. търновският театър е изиграл 92 представления пред 16 800 зрители, а приходите от тях възлизат на 130 000 лв. По брой на представените спектакли сме надминали 2013 г., която е най-силна за театъра досега, отчете директорът на МДТ Васил Вълчев. Тогава трупата може да се похвали със 129 представления за година.

През последната година успяхме да възстановим нормалния ритъм на работа в театъра и да създадем творческа атмосфера, допълни театралният шеф. Той пое МДТ през ноември 2015 г. със стари задължения към фирми и доставчици в размер на около 100 000 лв. Само за година дълговете за 2014 и 2015 г. са разплатени. Със заработените приходи ръководството на театъра е покрило и всички текущи разходи за 2016 г. Така че вече ще може да си поемем глътка въздух и да работим без напрежение, коментира Вълчев. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през тази година, дори да го увеличим, каза още той.

Едно от големите постижения на театъра са възродените турнета, като през годината са обхванати около 60 селища в цялата страна. Възстановени бяха редица стари дестинации, но успяхме да завоюваме и нови сцени, обясни Васил Вълчев. Особено успешна се е оказала инициативата „Театър в малкия град”, която МДТ стартира през ноември. Идеята е трупата да гостува със свои постановки в малките градчета и по-големите села от областта.

Общо 18 заглавия са играли през годината търновските артисти, като шест от тях са на оперетата, седем на драмата, три концерта и две детски постановки. Това показва, че сме успели да постигнем търсения баланс между двата отдела в театъра, посочи Васил Вълчев. Най-играните музикални заглавия през годината са „Цигански барон” на Щраус и „Веселата вдовица” на Лехар. От репертоара на драмата най-много представления имат „Албена” по Йордан Йовков, историческият спектакъл „Величието Асеневци” и детската постановка „Калсон и дребосъчето”.

Три знакови годишнини ще отбележи през 2017 г. МДТ, а на тях ще бъде посветена и цялата творческа дейност трупата. През тази година се навършват 120 г. от рождението на Константин Кисимов, 60 г. от създаването на драматичен театър във Велико Търново и 45 г. от откриването на музикално-драматичния театър. Кулминацията на честванията ще бъде през април, но се подготвят и големи национални турнета както за музикалния, така и за драматичния състав.

Четири са новите заглавия, с които ще зарадва любимата публика търновският театър. Първият спектакъл е „Измамникът Тартюф” по Жан-Батист Молиер, който ще бъде игран премиерно на 7 и 9 февруари. Режисьор на постановката е Димитър Шарков, а сценографията е на Лидия Къркеланова. След това артистите започват репетиции на „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Спектакълът е посветен на 120-годишнината на Кисимов, тъй като образът на Странджата е една от емблематичните му роли. МДТ подготвя постановката съвместно с община Велико Търново. По оперетата „Нощ във Венеция” на Йохан Щраус и мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” по музика на Дечо Таралежков и по едноименната пиеса на Добри Войников ще работи музикалният отдел.

За първи път тази година МДТ „Константин Кисимов” ще участва в Летия сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” на крепостта „Царевец”. Сред естествения декор на двореца на българските царе трупата ще представи оперетата „Цигански барон”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов