Даниел Панов : Велико Търново очаква 25 млн. лв. по ОП „Региони в растеж”

Мисия

18-01-2017, 13:43

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Старата столица домакинства дискусия на тема „България през 2017 г-възможности за растеж”

Дискусия на тема: „България през 2017 г-възможности за растеж” се проведе днес във Велико Търново. В нея взеха участие ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев,  кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, съветникът по икономическото управление и европейски семестър Георги Янакиев и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън. Форумът беше открит от Даниел Панов, който запозна участниците с предстоящите перспективи пред Велико Търново и проектите, над които администрацията работи към момента. „Темата за България е важна, аз благодаря на г-н Томпсън и г-н Златев, че избраха Велико Търново за срещата, това ни прави отговорни. През последните години сме свидетели на голяма промяна на облика на големите и малките населени места. Това се дължи на европейските средства, за които кандидатстват общините. Резултатите са доста добри. Надяваме се, че с усилията на изпълнителната и местната власт тези резултати ще продължат да правят добра инфраструктура на регионите, на градовете, добра образователна инфраструктура, добра възможност за туризъм. А също така да се обновяват и жилищата, чрез вече започналата програма за саниране на блоковете”, сподели Даниел Панов. Той допълни, че днес България е не само атрактивна страна за инвестиции, а също така се превръща в желана туристическа дестинация и в страна, в която се създават много предприятия. По думите му местната власт е амбицирана градовете да имат по-добър и европейски облик. В тази връзка той сподели, че Общината има заложени 25 млн.лв по програмата Региони в растеж от новия програмен период. Панов изрази надежда и че голяма част от договорите ще бъдат подписани до края на тази седмица. „В тази програма участват 39 български общини. В момента стартира и програмата за селските райони. Действително с тези пари ще се промени облика на градовете. Проектите, за които лобираме са: изграждането на магистрала „Хемус”, не само до Велико Търново, а по цялата отсечка и изграждането на високоскоростен път Русе – Свиленград. Надявам се чрез контактите, които имаме, както с ЕК, така и със Световната банка, да имаме добро партньорство по тези и други проекти в България”, допълни Даниел Панов.

„Предприемаческият дух в България е налице. Той се възползва от всички възможни инструменти, които ЕС предлага и се реализират добри проекти.” - заяви днес във Велико Търново ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. „Много е важно да се знае, че парите, които ЕС предоставя за развитието на българската икономика, са една малка част от БВП на страната. Те са една възможност за подтикване към инициатива на самите предприемачи. ЕС помага, но в кошара не вкарва”, обясни Златев.

Той допълни, че във Велико Търново ще бъде проведена информационна среща за плана „Юнкер” и възможностите, които той предоставя за развитието на бизнеса в България. По думите на Златев страната ни продължава да върви напред въпреки кризите в Европа и света.

Оптимист за България се оказа и представителят на световната банка Тони Томпсън, който изрази надежда, че страната ни може да навакса изоставането в икономически и финансов аспект спрямо развитите страни от ЕС. „Това е моето трето посещение във Велико Търново. Последният път обсъждахме новата стратегия за партньорство между Световната банка и България. Сега тази стратегия и рамката за партньорство вече са одобрени. Днес използвам възможността да говоря пред вас как тази стратегия ще бъде въведена в действие. Тя се основава на една много проста идея. БВП на България е малко под средния за ЕС. В същото време производителността на труда е около 3 процента. Ако ставаше въпрос за САЩ, Германия, Франция и Англия 3 процента би бил един много добър резултат. Но тази цифра означава за България, че ще е нужно едно поколение време, за да може тя да се изравни с останалите страни по доходи в ЕС. Ние считаме, че България има възможност да постигне повишаване на производителността с 4, а дори и с 5 %”, сподели Тони Томпсън.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов