Спецакция в Горна Оряховица, тарашили бензиностанция на Марешки

Крими

18-01-2017, 16:59

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Специализирана полицейска операция се e провела днес В Г. Оряховица, на бензиностанцията на Марешки на входа на града. В акцията  са участвали служители на ГД БОП, ДАНС, ОД на МВР, Икономическа полиция, НАП и Агенцията за  метрологичен и технически надзор, гласи официалната информация.

Повече подробности съобщи "24 часа". Според изданието варненският бизнесмен не е знаел за проверката, но според него тя била свързана с пoлитичecкaтa му дeйнocт и била опит за натиск, за да бъде спрян за изборите.

Причината за акция в Горна Оряховица са съмнения за качеството на горивата, предлагани в търговския обект. Имало оперативна информация, че голяма част от тях идват от т.нар. сирийска караджейка. Това е инсталация, която се монтира на танкери, и позволява горива да се товарят директно на цистерни от пристанища. В повечето случаи това става на пристанища, които са митнически складове. Там няма измервателни уреди и трудно се проследява както количеството, така и качеството на горивата. Това позволява за част от тях да не се плащат данъци и това да сваля цената им.

Названието "сирийска караджейка" пък показва откъде идват бензинът и дизелът, като има съмнения, че част от тях може да се от рафинерии в Сирия, контролирани от Ислямска държава. Дизел с високо съдържание на сяра, който не отговаря на стандартите в България, бе открит през миналата година в бензиностанцията на Марешки в Габрово. В края на 2016 г. обектът бе запечатан от митниците заради горива, за които не е платен акциз.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)