Над 550 нови читатели има през 2016-а РНБ „П. Р. Славейков”

Животът

19-01-2017, 07:48

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От близо 9-тте хиляди потребители най-активни са висшистите

Над 550 нови читатели са се записали в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” през изминалата година. Броят на потребителите през 2016-а достига близо 9 хиляди. Най-голямата група са децата на възраст до 14 години, а най-активни се оказват хората с висше образование и студентите. През изминалата година библиотеката е посетена 188 692 пъти. 105 039 са виртуалните посещения, а трафикът на ползването показва, че се увеличава интересът към информацията, достъпна чрез сайта на библиотеката. 9 % спад на читателите в Централната сграда отчитат от културната институция в старата столица през 2016-а. За сметка на това, филиалите й регистрират подем по отношение броя на читателите си, съобщи за Общинското радио директорът на търновската библиотека Иван Александров. 
Едно от най-успешните събития в институцията през изминалата година безспорно е фоайето на книгата, провело се в рамките на изложението „Културен туризъм”. Около 40 издателства се включиха във форума миналата година. „Надяваме се през 2017-а да привлечем повече партньори. Провеждаме разговори с Университетската библиотека, вероятно и тази година ще работим с библиотеката в Националния военен университет”, допълни Александров. През 2017-а предстои организирането на научна конференция, посветена на 110-годишнината от рождението на Емилиян Станев. Очаква се тя да се проведе през месец април. 
„Хрониките на Клифтън” на Джефри Арчър е най-четената книга в РНБ „П. Р. Славейков” за 2016 г. Най-предпочитаният български автор пък е Георги Божинов с книгите „Калуня-каля” и „Караджата”. 
Изключително активна проектна дейност реализира през изминалата година библиотеката във Велико Търново. Екипът е работил по три проекта, от които два продължават до април 2017-а. В последните месеци на изминалата година библиотеката стартира проекта „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, който се реализира в партньорство с читалищните библиотеки в селата Ресен и Дичин. Другите два проекта са „ LinkinJob:job hunting with help of librarians” и „Север +”: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България”. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов