70 дружества на територията на РИОСВ – Велико Търново са засегнали от измененията в Закона за управление на отпадъците

Животът

19-01-2017, 10:32

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Намалени са банковите гаранции за фирмите, търгуващи с черни и цветни метали

С изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците се въвеждат нови изисквания и срокове за дейности с определени видове отпадъци - излезли от употреба моторни превозни средства, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и отпадъци от черни и цветни метали .

От РИОСВ – Велико Търново са издадени 36 разрешителни. Всяко дружество, което извършва дейности с посочените отпадъци, трябва да представи банкова гаранция на стойност 15 000 лева и гаранция от 5000 лева за всяка площадка. Когато дружеството извършва въпросните дейности, се предоставя една банкова гаранция, независимо от броя на изброените потоци отпадъци. В срок три месеца след влизането в сила на измененията в закона, задължените лица трябва да внесат банковите гаранции. Гаранциите се учредяват в полза на министъра на околната среда и водите. При неизпълнение на това изискване, издаденото разрешение се отнема или се изменя служебно, като се заличават дейностите.

С изменение на Закона за управление на отпадъците се намаляват банковите гаранции за дейности с отпадъци от черни и цветни метали от 25 000 лева на 15 000 лева. Това изискване касае 34 дружества на територията н РИОСВ – Велико Търново.

Измененията в закона въвеждат задължението дейностите с  отпадъци от черни и цветни метали, от хартия и картон, пластмаса, стъкло, отпадъци от опаковки, и излязло от употреба оборудване и автомобили да се извършват само на площадки, разположени на територии, за които съгласно устройствения план са допустими производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение. В 24-месечен срок от влизането в сила на закона лицата, притежаващи разрешение или регистрационен документ за дейностите с отпадъци от хартия и картон, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки, привеждат дейността си в съответствие с изискванията и подават заявление за тяхното изменение и/или допълнение до компетентния орган.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов