Кампания по четене проведоха ВТУ и Регионалната библиотека

Животът

21-01-2017, 13:18

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Български творци за родната география” бе темата на семинара

Студентско-ученически семинар и кампания по четене  „Български творци за родната география” се проведе във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Форумът се организира по идея на студенти и преподаватели от катедра „География”при Историческия факултет в университета. Семинарът се проведе със съдействието на  Регионална библиотека „П. Р. Славейков” и Асоциация на професионалните географи и регионалисти. 
Семинарът бе открит от зам.- декана по учебната дейност доц. д-р Димитър Симеонов и проф. Радослав Радев, които връчиха на всички участници сертификати. Студенти и ученици представиха географския обект чрез презентация, а на фона на изображението бяха прочетени цитати на различни автори и техните произведения.
В мероприятието се включиха и представители на училищата: ПГТ „Д-р Васил Берон”, Старопрестолна гимназия по икономика, ППМГ „Васил Друмев”, СУ „Емилиян Станев”, ПГСАГ „Ангел Попов”, ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Учителите Евгени Коев, Диляна Славчева, Валентин Ботев, Светлин Стоянов, Александър Гьозов, Галина Асенова и  Пенка Попова взеха дейно участие във форума. В студентско- ученическия семинар се изявиха и студентите от специалностите „География” и „Български език и география”, както и докторанти от катедрата.
По време на  семинара бяха отбелязани 95 години от създаването на Регионална библиотека „П. Р. Славейков”, като трето фондохранилище за България. Събитието почете и годишнини от рождението и смъртта на велики български поети и писатели като: Петя Дубарова, Никола Вапцаров, Йордан Йовков, Яна Язова, Светослав Минков, Асен Разцветников, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Страшимиров, Яворов и много други. 
По време на форума беше открита и изложба „Български творци за родната география”,  представена от Виктория Роглева и Момчил Шивачев. Те разказа на студентите за изложените книги - на Неофит Бозвели „Краткое политическое землеописание” – 1835 г. и на Константин Фотинов „Общое землеописание” 1843 г., както и  за бибилотеката като третото фондохранилище в Република България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов