Медици спасиха от смърт премръзнал овчар, ял само сняг половин месец

Животът

21-01-2017, 16:00

Снимка:

таймс.бг

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Румен от години не е виждал сина си, който живеел във Варна

Медици от горнооряховската болница спасиха от смърт измръзнал овчар, който живял половин месец в заледен фургон и се хранил само със сняг и ледени късове, съобщава сайтът Таймс.бг. Полуживият несретник бил докаран в МБАЛ Свети „Иван Рилски” преди три дни с трета степен на хипотермия и телесна температура 33 градуса. Два дни 51-годишният Румен Илиев бил на границата между живота и смъртта. Прескочил е опасността от полиорганна недостатъчност, която винаги завършва фатално. Стабилизирал се едва на третия ден, когато температурата му на тялото достигнала нормални стойности и за пръв път сложил залък храна в устата си. Късметлията, който е неимоверно отслабнал и едва говори, живее втори живот, но няма да му се размине без ампутация на пръстите на краката, която ще се извърши през следващата седмица в лечебното заведение. По думите на д-р Найденов, ампутацията се налага, за да се предотврати гангрена.

В екипа, който се борил за живота на Румен, били освен д-р Найденов, и хирурзите д-р Юлиян Костов, д-р Юлиян Бояджиев, медицинските сестри Грета Балева и Хубавина Кушева.

Съдбата на 51- годишния овчар е нерадостна и драматична. Румен Илиев е родом от еленското село Константин. Бащината му къща в селото отдавна е изгоряла. Има близки, които обаче са го забравили. От много години не е виждал 29-годишния си син, който живее във Варна.  Работил е дълго време като кравар и овчар в старозагорско. Има осемгодишен стаж в Завода за ремаркета в Елена като заварчик.  

Последно бил нает в кравеферма в село Боховци, близо край Гурково. През лятото получавал около 500 лева за чобанлъка си месечно. През ноември обаче фермерът разпродал животните и той е останал без работа. По думите му, животновъдът не се разплатил с него и го оставил без пари. „Ти си здрав, ще се оправиш някак си,  му казал на изпроводяк той.

С последните си 20 лева се качил на автобуса и стигнал до Велико Търново. Оттам обаче нямал пари да се прибере в родното си село Константин и се прибрал пеша, като вървял около 60 километра. В Елена попитал да остане в тамошния хоспис, но дневната такса от 22 лева нямало как да покрие. Стигнал до Константин и намерил изоставен фургон в края на селото. Без ток, вода и пълен със сняг. Свил се под една стара черга и така изкарал повече от 2 седмици. Разказва, че се хранил само със сняг и ледени късове. От социалните служби в Елена преди дни го намерили паднал до фургона и веднага го транспортирали в Спешна помощ, а оттам- в горнооряховската болница.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов