Отмениха глоба от 1000 лева за неврохирург

Крими

22-01-2017, 11:59

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Една съдебна инстанция във Велико Търново се е произнесла в полза на лекар от областната болница, на когото е била наложена глоба от 1000 лв., като наказанието е обявено за несправедливо, очаква се постановление и на Административния съд.

Неврохирургът д-р Петър Тодоров бил глобен след разпоредена от Изпълнителната агенция „Медицински одит” проверка срещу негова колежка. Инспекторите влязоха в Неврохирургичното отделение на лечебницата, тъй като пациент обвини д-р Дафина Генова, че е правила фалшиви операции.

Скандалът гръмна, след като 22-годишният Сашо Чуков се оплака, че му е извършена хирургична интервенция от лекарката, без да е имало нужда от такава и, че е броил близо 3000 лв, а операцията е платена и от здравната каса.

След едногодишно разследване, в края на миналата година Районната прокуратура в старата столица се произнесе, че липсват данни за извършено престъпление от д-р Дафина Генова. Междувременно проверяващите от ИА „Медицински одит” открили, че по случая с Чуков не е била написана предоперативна експертиза. Те сметнали, че отговорен за това е д-р Тодоров, защото има специалност по неврохирургия и той е трябвало да я изготви, въпреки че по това време д-р Дафина Генова била началник на отделението.

Наложената глоба е била обжалвана от неврохирурга пред Районния съд във Велико Търново и магистратите я отмениха като незаконосъобразна. От ИА „Медицински одит” обаче оспориха решението и казусът стигна до Административния съд. На 20 януари втората инстанция е провела заседание, като ще се произнесе в едномесечен срок.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)