След трите смъртни случая при пожари в общината полицията с апел към гражданите

Животът

23-01-2017, 12:08

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Особено внимание да се обърне на самотно живеещите хора в региона

Поради възникналите три смъртни случая през последните два дни в Община Велико Търново вследствие на пожари в помещения, в които се използват различни начини на отопление и във връзка с продължителното застудяване и повишената консумация на ел. енергия за отопление и използването на твърдо гориво за тази цел, от полицията в Старата столица призовават гражданите да осигуряват постоянен контрол по време на работа на отоплителните уреди; да се осъществява контрол над малки деца; за отопление да се използват само стандартни отоплителни и електронагревателни прибори и то технически изправни.

Комините, които се ползват за отвеждане на дима от печките с твърдо гориво да са обезопасени, като всички дървени части да са отстранени най-малко на 10 см от телата им и да са измазани вътрешно и външно в етажите и тавана. Използването на комини от етернитови, метални и др. тръби не се допуска.

Върху отоплителните прибори от всички видове в никакъв случай да не се поставят дрехи и други предмети за изсушаване.

Изхвърлянето на пепелта и сгурията от отоплителните печки с твърдо гориво да става след тяхното загасяне в негорими съдове и на безопасни места.

При напускане на помещението всички отоплителни и електронагревателни уреди да се загасят и изключват. Тези с твърдо гориво да се почистват и да не се зареждат отново от вечерта за следващия ден.

Печките на твърдо гориво трябва да се монтират върху негорими подложки и да се поставят на 50 см от горими конструкции и обзавеждане. Същото разстояние трябва да се спазва и при монтажа на димоотводните тръби. Недопустимо е: паленето и разпалването на печките за твърдо гориво с бензин, нафта, спирт и други леснозапалими течности и оставянето им с отворени вратички; сушенето на дрехи над тях и в непосредствена близост; оставянето  им без наблюдение при излизане от жилището. Сгурията и пепелта да се изнасят с огнеупорни прибори на безопасни места до контейнерите, а за селата – далеч от складиран фураж и горими селскостопански постройки.

Да не се претоварват ел.инсталациите в сградите чрез включване едновременно на голямо количество ел.уреди. При излизане от дома да не се оставят включени нагревателни уреди.

 

 

Най-рисковата група при пожар са болните и трудно подвижните хора, които са оставени сами или са самотноживеещи. Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112.

При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.

От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали.

Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му.

В случай, че все пак в дома Ви възникне пожар, трябва да приложите няколко прости правила: запазете самообладание и позвънете на тел. 112. Съобщете точния адрес и какво гори! Напуснете дома по най-късия път, а ако стълбището е задимено  не ползвайте асансьор. Ако стаята се изпълни с дим, се движете приведено към пода или пълзешком покрай стената, поставете на устата и носа си навлажнена кърпа. Ако пътят за евакуация по стълбище или друг изход навън е блокиран или задимен, излезте на балкон или открит прозорец и алармирайте, че се намирате в опасност – с викове, ръкомахания и др. Не скачайте от прозорци и балкони, а чакайте да бъдете открити от пожарникарите. Ако не можете да избягате навън, скрийте в банята! Затворете вратата и пуснете душа. Ако дрехите Ви се подпалят, спрете, закрийте лицето си с ръце, търкаляйте се на пода, докато пламъците угаснат.

При пожар своевременно уведомете Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново на тел. 112.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов