Изложбата "Разрушение и съзидание" се открива в читалище "Надежда"

Велико Търново Лайф

25-01-2017, 09:36

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата е част от проекта за цифровизация на творчеството на Колю Фичето

Изложбата „Разрушение и съзидание ще бъде открита днес от 17 часа във фоайето на читалище „Надежда” във Велико Търново. Тя е част от проекта за цифровизация на творчеството на Колю Фичето – „Майсторът и времето”, подготвен със съдействието на Община Велико Търново. Мащабното начинание стартира в рамките на кандидатурата на старопрестолния град за европейска столица на културата през 2019 г.   Събитието в „Надежда” се организира съвместно със Съюза на учените в България, клон Велико Търново и ще бъде придружено от научна лекция за делото на първомайстора на българската архитектура. Гостите на читалището ще имат възможността да се запознаят с някои от най-известните архитектурни шедьоври на майстора посредством 15 пана с подбрани резултати от проекта за дигитализация. Всяко платно изобразява различен обект. Представени са Преображенският и Килифаревският манастири, старият Катедрален храм „Рождество Богородично” във Велико Търново, Беленският и Покритият мостове в Ловеч, Къщата с маймунката и Икономовата къща, църквите „Св. Спас” във Велико Търново, „ Свети Никола” в Дряново, „Св. Троица” в Свищов, ханът на Хаджи Николи , чешмата на Соколовския манастир край Габрово, макетите на Леон Филипов.
Изложбата, създадена през 2013 година, е посветена на 150 годишнината от построяването на църквата „Св. Спас”  и 100 г. от разрушителното земетресение в старата столица. За изготвянето на проекта архивни материали са предоставили от фондовете си историческите музеи във Велико Търново, Дряново, Свищов и Ловеч. Любопитство будят редките фотографии на вече несъществуващи градежи на именития български архитект –сред които разрушения катедрален храм, копринената фабрика на Стефан Карагьозов и складовете на Хаджи Минчо. Темите в експозицията са подбрали специалистите Галя Чохаджиева и Стефка Кънчева. Фотографиите са дело на Генчо Петков. Дигитализацията са направили Галина Богданова и Николай Ноев.
Изложбата вече е гостувала в няколко града и в различни културни институции в цялата страна. За първи път е представена в старата столица в рамките на Международната конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" през 2013. На следващата година е гостувала е в Къщата с маймунката, Музея в Полски Тръмбеш, както БАН  в Ден на отворените врати в през 2014 година. Тогава очарован от проекта остана президентът Росен Плевнелиев, който по-късно, по време на годишната среща на Националното сдружение на общините, отправи предложение да съдейства за дигитализацията на културни паметници. Със същата експозиция отбелязахме и 215-та годишнина от рождението на първомайстора на българската архитектура през 2015 година.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов