Евгени Стоев: Енергетиката ни е стабилна, доставките на ток и газ за българските граждани са сигурни

Мисия

25-01-2017, 13:02

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Правителството на премиера Борисов никога не е променяло политиката си по отношение на проекта „Белене“, припомни Стоев

Близо 1.3 млрд. лева са паричните наличности по сметките на държавните дружества в сектор „Енергетика“ в момента. Това информира икономистът и народен представител от ГЕРБ Евгени Стоев. За сравнение, към 31.12. 2014 г. общият размер на тези средства е бил три пъти по-малко - едва 404 млн. лева. „Когато от ГЕРБ поехме сектор „Енергетика“, само за една година паричните наличности се увеличиха двойно и към 31 декември 2015 г. общият им размер вече беше 833 милиона лева“, допълни народният представител.

Тези цифри са красноречиво доказателство, че реформите в енергетиката са трайни и ефективни, като показват и устойчивата положителна тенденция за финансово стабилизиране на сектора.

Международната рейтингова агенция Moody's присъди на „Български енергиен холдинг“ ЕАД индикативен кредитен рейтинг Ba1 със стабилна и позитивна перспектива за развитие. Това се случи на 27.05.2016 г., след щателен преглед на състоянието на българската енергетика. Положителната оценка от най-голямата рейтингова агенция е в резултат на предприетите от ГЕРБ реформи. Това категорично показва доверието на международните институции в българския енергиен сектор.

На фона на всички факти и данни, поведението на социалистическата партия от последните дни е видимо злоумишлено, категоричен е народният представител Стоев. „Направо е шизофренно, точно тези, които заровиха над 2 милиарда в „Белене“ и над милиард в „Цанков камък“, да се кахърят за проблеми в енергетиката. Както каза и енергийният министър Петкова, от ГЕРБ сме като сапьори – във всеки сектор обезвреждаме заложените от БСП бомби“, заяви депутатът. 

Правителството на премиера Борисов никога не е променяло политиката си по отношение на проекта „Белене“, припомни Евгени Стоев. След излизане на арбитражното решение през юни 2016 г., единственият избор пред България бе да плати сметката за това, което БСП поръча без договор през 2008 г. „Платихме, но благодарение на успешните преговори с руската страна, спестихме на българските данъкоплатци 90 млн.лв. от лихви, които се трупаха всеки ден. Успяхме да постигнем и споразумение, съгласно което руската страна се отказа от воденето на инвестиционен спор срещу България по същото дело“, припомни още народният представител.

Българската енергетика е в стабилно състояние, а доставките на електрическа енергия и природен газ за българските граждани са сигурни, категорично заяви Стоев, по повод неистините, които социалистическата партия опитва да внуши.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов