В Елена отбелязаха 161 години от рождението на Стоян Михайловски

Велико Търново Лайф

26-01-2017, 08:31

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Христо Медникаров стана носител на почетния знак на името на общественика

Талантливият писател, журналист и заслужил краевед Христо Медникаров е тазгодишният носител на почетния знак „Стоян Михайловски“. Връчването на високото отличие стана на тържествено честване на 161 години от рождението на бележития еленчанин, в памет на който и в знак на признание е учредената от Община Елена литературна награда. Тя се присъжда на български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозната проза и поезия, автори с активно изразена гражданска позиция. 
„Стоян Михайловски е първостроителят на новата българска литература след Освобождението – заедно и редом с Иван Вазов. Казано иначе, той е необходимият антипод на Вазов, неговият допълващ го друг и различен писател. Но по ред причини, включително и политически, по-късно българското мислене отличава и абсолютизира Вазов, а изтласква Михайловски в периферията, отнема му онова първенствуващо място, което той действително заема и в исторически, и в литературен план, подчерта в словото си проф. Димитър Михайлов от ВТУ.  "Защото освен писател, той е и гражданин, обществен деец, политик и народен трибун, университетски преподавател. И всички тези свои роли Михайловски изпълнява с пълната си отдаденост и убеденост, че служи на Отечеството и на своя народ. Неговото колосално дело е подвиг, истински словесен и нравствен подвиг, допълни още той. 
По стихотворението на видния еленчанин „Напред“ ученици от СУ „Иван Момчилов“ изнесоха рецитал. Преди началото на тържественото честване носителят на наградата и ръководството на общината поднесоха венец и цветя пред паметника на Михайловски в родния му град.
Литературната награда е учредена преди 16 години и нейни носители са бележити личности и творци - проф. Иван Славов, редакцията на вестник „Стършел“, Георги Данаилов, Стефан Цанев, Георги Господинов и Георги Мишев.
„Днес сме особено горди и радостни, че сред носителите на почетния знак „Стоян Михайловски“ се нарежда и наш земляк. Високо ценим творчеството на родолюбеца Христо Медникаров и заслужено бе номиниран за наградата“- с тези думи кметът инж. Дилян Млъзев връчи отличието на седмия му носител. Зам.-председателят на Общинския съвет Валентин Гуцов прочете решението на местния парламент за удостояването на писателя, а той видимо развълнуван благодари за признанието.
За великолепния свят на човека и твореца Медникаров говори Богдана Пеева. Тя подчерта, че атмосферата на родното Разпоповци изгражда таланта и творческата му личност, а духовната среда на това будно балканско селце е негова биография. Той е един от десетките му достойни люде – писатели, художници, актьори, музиканти, архитекти, учители. Христо Медникаров завършва Еленската гимназия, а после руска филология в Софийския университет. Бил е учител и близо 20 години работи като журналист във вестник „Борба“. Издава три поетични книги, съавтор е на шест краеведски книги за родния еленски край. Носител е на наградата „Златното перо“ на СБЖ и на орден „Св.св. Кирил и Методий“, почетен гражданин на град Елена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов