Учител от Свищов сред отличените в национален конкурс за драматургия

Велико Търново Лайф

27-01-2017, 10:34

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В надпреварата са участвали 68 автори

Галя Константинова, учител по БЕЛ в СУ „Николай Катранов”, е сред отличените в Четвъртия конкурс за съвременна българска драматургия на Театър София.

В конкурса със свои пиеси участваха 68 автори, като под номер 10 е записана Галя Константинова  с пиесата си „Самоопределяне”.

Председател на журито е Ириней Константинов, а членове - Богдана Костуркова – драматург в Театър „София“, Димитър Стайков – журналист, Камелия Величкова – представител на Банка ДСК, проф. Николай Йорданов – театровед, Стайко Мурджев – режисьор.

Част от впечатленията на Богдана Костуркова:

„В българската драматургия видимо се вливат нови имена и хора, повечето млади, които имат своите идеи и възгледи не само за изкуството на театъра, но и въобще за това кое е важно и смислено за човешкия живот и това естествено е положителен факт. Повечето от пиесите са написани на добър български език, грамотно… но малко хора владеят спецификата на писането на драматургия.”

Журито взе решение да поощри авторите Ани Андреева, Галя Константинова, Десислава Миланова Ирина Димитрова, Филип Валски, Яница Христова, като ги покани на безплатен уоркшоп по драматургично писане, който ще се проведе през м. юни 2017 в Театър „София“ с участието на именити български драматурзи, режисьори и актьори от трупата на Театър „София“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)