Търновски учител бе единствения у нас, избран за обучение в Гьоте институт

Животът

28-01-2017, 15:01

Снимка:

СУ "Вела Благоева"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

СУ „Вела Благоева” може да стане първото, в което изучаването на немски език започва от първи клас

Силвия Дачева завърши двуседмично обучение в Гьоте Институт в Гьотинген, Германия. Дамата e учител целодневна организация на учебния ден в СУ „Вела Благоева“, гр Велико Търново и е единственият представител на България, допуснат до семинара.

Най-новите методи и техники за изучаването на немски език в училище са усвоили педагозите, които са получили стипендия от Гьоте институт за това обучение. „Всички те са напълно приложими и в нашето училище. Не е необходима нито нова техника, нито сложно оборудвани класни стаи. Става дума за използване на изкуството в часовете по немски език – театър и музика, за ситуационни игри, които разнообразяват часовете и улесняват възприемането на новия материал, за четене в колектив и четене с разбиране“, разказва учителката.

Това е вторият курс на Гьоте институт, през който преминава Силвия Дачева. През лятото тя беше за една седмица и във Варна, където също е натрупала знания по езика и е усъвършенствала своите познания в граматиката.

Силвия Дачева работи в СУ „Вела Благоева“ от четири години. Възпитаник е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където е завършила начална училищна педагогика с немски език.

СУ „Вела Благоева“ може да стане първото школо, в което изучаването на немски език да започне от първи клас. Идеята е на директора Ангел Янчев, който е решил да направи още от следващата учебна година цял клас, ако има достатъчно деца, които да искат да учат немски език. „Първокласниците нямат задължителни предмети, между които да избират като допълнителна подготовка извън учебните часове. Имат избираем и ние точно по този начин ще направим часовете по немски език. От няколко години предлагаме английски език още от първи клас и резултатите са прекрасни, затова сега сме решили да започнем с още един език“, коментира Ангел Янчев. И допълва, че класен ръководител на този иновативен клас ще бъде именно Силвия Дачева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов